Materiaali-info

Kompressio- ja painetuotteiden neulokset
Tekstiilimateriaalit jakautuvat pääasiassa kudoksiin ja neuloksiin. Kompressio- ja painetuotteet on yleensä tehty neuloksesta.

Neuloksia on karkeasti olemassa kahta eri tyyppiä:
1. Loimineulos – warp knit
2. Kudeneulos – weft knit

Neuloksia voidaan valmistaa kahdella eri tavalla
a) Pyöröneulonta – circular knitting
b) Tasoneulonta – flat knitting

Loimineulokset ovat neuloksista moninaisimpia ja ne voivat olla todella monimutkaisia. Kaikki Lymed-tuotteet ovat tehty tasoneulotusta loimineuloksesta (flat knitted warp knit). Näiden ominaisuuksina ovat mm. erinomainen paineenkestävyys, kankaan purkautumattomuus sekä haastavien muotojen rakennettavuus. Tasoneulonnassa voidaan käyttää paksumpia lankoja kuin pyöröneulonnassa, mikä mahdollistaa voimakkaamman ja paremman kompression antavan neuloksen valmistuksen. Pyöröneulonnassa tuote neulotaan ympyrän muotoon ja useimmat etenkin vakiokokoiset, saumattomat ja ohuet kompressiosukat ovatkin juuri pyöröneulottuja. Pyöröneulonnan haasteena on saada lieriöön voimakkaita ympärysmitan muutoksia, koska silmukoiden määrää on vaikea lisätä ja poistaa lyhyellä matkalla. Tasoneulotusta kankaasta tehtyyn tuotteeseen on tehtävä yksi tai useampi sauma, jotta neuloksesta saadaan lieriön mallinen tuote. Painetuotteiden materiaaleista liikkuu myös hieman erheellisiäkin termejä, joilla ei ole pohjaa tekstiilitekniikassa. Tästä hyvänä esimerkkinä kompressio- ja painetuotteiden materiaaleihin usein liitetyt termit ”laakakudos” ja ”pyörökudos”, joita ei oikeastaan voida ollenkaan käyttää puhuttaessa kompressio- ja painetuotteista.

Materiaalin ja valmistustavan merkitys kompressio- ja painetuotteisiin

Tuotteen ominaisuuksiin vaikuttavat materiaaleissa mm. sen sidos, langan vahvuus ja lankatiheys – sekä tapa, jolla eri valmistajat muodostavat kompression tai paineen tuotteisiinsa materiaaliensa avulla. Vakiokoisten tuotteiden kohdalla tämä on hieman ”villi länsi”, eikä tietoa valmistajien paineen muodostamisen parametreista ole saatavilla.

Materiaalin koostumus ei ole ainoa asia, joka vaikuttaa kompressiotuotteen toimivuuteen. Elastaanilankojen prosenttiosuus neuloksessa ei suoraan kerro, kuinka hyvin kompressio tuotteessa toteutuu. Materiaalin muilla ominaisuuksilla, kuten neuloksen sidoksella, langan vahvuudella ja lankatiheydellä, on oma vaikutuksensa. Mikäli eri tuotteiden materiaaleja pitää verrata, niin silloin kannattaa arvioida ennemmin materiaalin palautumis- ja venyvyysominaisuuksia eli kompression ”pysyvyyttä” sekä materiaalin tuntua; onko se miellyttävä, ohut vai paksu.

Voidaan kuitenkin yleisesti sanoa, että tuotteet, joissa on enemmän saumoja, voidaan valmistaa istuvammaksi kuin saumaton tuote – oli materiaali mikä tahansa. Saumattoman ja yhden sauman tuotteet on mahdollista valmistaa istuvaksi yksinkertaisiin ruumiinosiin, joissa ei ole suuria ympärysmittojen vaihteluita, kuten esimerkkinä hihaputki käsivarteen. Pelkän tekstiilimateriaalin, tai vaikka kankaiden sisältämän elastaanin määrän, perusteella ei voida päätellä tuotteen ominaisuuksia, kuten paineenkestoa tai hoitavuutta.

 

 

Lue lisää Lymed-tuotteissa käytettävistä materiaaleista täältä!