Lymed®-materiaalit

lymed_kangas2_smallLymed Oy:n käyttämät materiaalit ovat sekä eksklusiivisia että erittäin poikkeuksellisia painehoidon maailmassa. Korkealaatuiset, Lymedin itse valitsemat materiaalit eivät sisällä kumia tai muita tunnettuja allergeeneja. Kankaat testataan joka vuosi sekä kestävyydeltään, värinkestoltaan että muilta ominaisuuksiltaan. Kankaat läpäisevät tiukimmatkin testit – niiden hankauksenkesto on jopa yli 100 000 Martindalea! Kankaissa on mm. SPF 98%. Kaikkien kankaidemme sisäpuoli on suunniteltu liukkaaksi, vähentäen näin myös ylimääräistä pukemiskitkaa.Kaikki Lymed-tuotteet on tehty tasoneulotusta loimineuloksesta (flat knitted warp knit). Loimineuloksen ominaisuuksina on mm. erinomainen paineenkestävyys, kankaan purkautumattomuus sekä haastavien muotojen rakennettavuus. Lymed-tuotteet valmistetaan kolmesta Öko-Tex-Standardoidusta polyamidi-elastaanineuloksesta, joissa valittavana on seitsemän eri väriä. Mittatilaustuotteisiin voidaan rakentaa erikoisratkaisuja hyvinkin yksilöllisiin tarpeisiin, mm. kiinnitysvaihtoehtojen ja lisäpainetaskujen keinoin. Korjaukset ja muokkaukset ovat mahdollisia myös jälkikäteen.

Vahva kangas
Vahvinta kangasta P91 Suositellaan käytettäväksi ensisijaisesti kaikissa tuoteryhmissä sekä kompressiovaatteiden paineluokissa A-IV. Sopii erityisesti korkeaa kulutusta vaativiin käyttökohteisiin sekä korkeampiin paineluokkiin. Käytetään yleisimmin tuoteryhmissä: Lymed Skin™, Lymed Compression™ ja myös Sense™-tukivaatteet.

Keskivahva kangas
Keskivahvaa kangasta P40 Suositellaan käytettäväksi kevyen paineen käyttökohteissa ja voidaan käyttää kompressiovaatteiden paineluokassa A-I. Ei suositella korkeampiin paineluokkiin tai kulutusta vaativiin käyttökohteisiin (esimerkiksi aikuisen käsineeseen). Käytetään myös tuoteryhmässä: Lymed Post-Operation™ ja myös Sense™-tukivaatteet.

Kevyin kangas
Kevyttä kangasta P50 suositellaan pääasiallisesti vain kevyt- ja ensipainevaatteisiin. Voidaan käyttää osana erikoisratkaisuja, esimerkiksi taivekohdissa. Ei suositella korkeampiin paineluokkiin tai kulutusta vaativiin käyttökohteisiin. Käytetään ensisijaisesti tuoteryhmässä: Lymed Interim & Light™ Kevyt- ja ensipainevaatteet sekä myös Sense™-tukivaatteet.

Lymed Oy on laatinut yleisluonteinen ohjeen suositeltuun käyttöön, jolla taataan paras mahdollinen käyttölaatu. Käytettävä kangas valitaan aina lääkärin määräämän hoidon mukaan, ja vaate rakennetaan tavalla, jota potilaan hoito vaatii. Jokainen vaate tehdään potilaalle yksilöllisesti, erilaisten tarpeiden mukaan. Erikoisratkaisut kankaiden valinnassa ovat mahdollisia, mutta voivat vaikuttaa vaatteen kestävyyteen. Lymed Oy ei korvaa muun kuin suositellun kankaan valinnasta johtuvan alentuneen käyttölaadun tai sen korjaukseen liittyviä kuluja.

lymed_fabric_close2_small

Lymed-kankaiden materiaalikompositio

Polyamidi (tunnetuin kauppanimi Nylon)
Polyamidi kehitettiin alun perin silkin korvikkeeksi. Se on kevyt, joustava ja elastinen ja helposti värjättävä. Polyamidi ei ime juuri ollenkaan kosteutta ja se on likaa, kemikaaleja ja hikeä hylkivä. Se on yksi vahvimmista tekokuiduista ja kestää erittäin hyvin kulutusta. Polyamidi kestää jatkuvaa konepesua, pitää muotonsa ja kuivuu nopeasti. Polyamidi on monipuolinen kuitu ja venytyksen jälkeen se palautuu hyvin alkuperäiseen muotoonsa eikä muodosta esimerkiksi polvipusseja housuihin. Polyamidin elastinen palautumiskyky on huomattavasti parempi kuin esimerkiksi polyesterin. Myös tunnultaan polyamidi on huomattavasti pehmeämpi ja miellyttävämpi kuin polyesteri.  Tätä yhtä vahvimmista tekokuiduista käytetään esimerkiksi jokapäiväisessä vaatetuksessa, verhoilukankaissa ja ulkoiluvarusteissa.

Elastaani (tunnetuin kauppanimi Lycra)
Elastaanikuidut ovat elastisia polyuretaanikuituja. Elastaanin tärkein ominaisuus on joustavuus. Se voi venyä jopa kolmesta seitsemään kertaa oman pituutensa toistuvasti ja palautuu taas alkuperäiseen pituuteensa. Pitkät amorfiset osat kuidussa luovat joustavuutta ja lyhyet kiteiset osat antavat ryhtiä, kun kuitua venytetään ja vapautetaan. Elastaani materiaalina on pehmeää, kevyttä ja hankauksen kestävää. Elastaania käytetään kohteissa, joissa vaaditaan pysyvää elastisuutta ja palautumista, kuten urheiluvaatteissa, uimapuvuissa sekä eri sovelluksiin tarkoitetuissa kudotuissa ja neulotuissa kankaissa. Elastaanilankojen käyttö kankaassa lisää sen joustavuutta ja käyttömukavuutta, ja tämä saavutetaan jo sekoittamalla elastaania muihin materiaaleihin muutaman prosentin verran. Elastaania käytetään aina sekoitteena jonkin muun kuidun kanssa, ei koskaan pelkästään.

Elastaanilankojen venyvyys on monta kertaa suurempi kuin neuloksessa olevan nk. tavallisen, eli Lymedin materiaaleissa polyamidin, venyvyys. Kun näistä materiaaleista valmistettua neulosta venytetään, elastaanilanka ei yleensä pääse koskaan venymään maksimipituuteensa. Tässä tapauksessa elastaani ei siis määritä kankaan maksimivenyvyyttä, vaan sen määrittää polyamidi. Kankaan venyvyyteen vaikuttaa myös neulosrakenne. Mitä harvempi ja avoimempi sidos, sitä suurempi venyvyys. Elastaanin kemikaalien kesto on hyvä, mutta korkeiden lämpötilojen kesto ja värjäytyvyys ovat huonoja.

Nostamalla elastaanin määrää edelleen kankaasta ei kuitenkaan tehdä entistä joustavampaa, vaan siihen saadaan lisää voimaa eli resistanssia venymistä vastaan. Juuri tämä voima vaikuttaa neuloksessa sen palautumiskykyyn venytyksen jälkeen. Elastaani siis pitää neuloksen rakenteen ”kasassa”. Paine- ja kompressiovaatteessa elastaanin palautumiskyky on sen ominaisuuksista tärkein. Elastaanin avulla neuloksesta saadaan kompakti materiaali hyvällä venyvyydellä ja venytyksestä palautumiskyvyllä.

Elastinen palautuma
Elastinen palautuma tarkoittaa materiaalin kykyä palautua alkuperäiseen pituuteensa venyttämisen jälkeen. Materiaali määritellään elastiseksi, jos se palautuu alkuperäiseen muotoonsa ja kokoonsa ulkoapäin tulevan venyttävän voiman poistamisen jälkeen. Elastinen palautumiskyky ilmoitetaan prosentteina. Elastinen palautuma kertoo, kuinka paljon kuitua voidaan venyttää (ilmoitetaan prosentteina kuidun alkuperäisestä pituudesta), jotta se vielä palautuisi alkuperäiseen mittaansa. Toinen tapa käsitellä elastisia ominaisuuksia on ilmoittaa, montako prosenttia venymästä palautuu täysin, kun kuitua on venytetty tietty määrä, esimerkiksi 5% alkuperäisestä pituudesta. Jos kuitu palautuu täysin alkuperäiseen kokoonsa ja muotoonsa, sen sanotaan omaavan 100% palautumiskyvyn. Palautumiskyky riippuu kuidun kemiallisesta ja fysikaalisesta rakenteesta, kuten molekyylisidoksista (molekyylien ja atomien väliset joustavat sidokset mahdollistavat täydellisen palautumisen) sekä kuidun kristalliittisuudesta. Osassa materiaalia kuidun molekyylit kulkevat hyvin järjestäytyneinä ja keskenään yhdensuuntaisina. Tätä järjestäytynyttä aluetta kuidussa kutsutaan kristalliittiseksi eli kiteiseksi osaksi. Mitä suurempi on kiteisen osan osuus koko kuidusta, sen stabiilimpi ja lujempi sekä venymättömämpi kuitu yleensä on. Osassa kuitua molekyylit taas eivät ole yhdensuuntaisia vaan risteilevät löyhemmin ja epäjärjestyneeksi. Tätä joustavaa osaa kutsutaan amorfiseksi osaksi. Sitä, missä suhteessa kuitu rakentuu kiteisistä ja amorfisista osista keskenään, kutsutaan kuidun orientoituneisuudeksi. Orientoituneisuus vaikuttaa kuidun lujuuteen ja joustoon.

Kimmoraja
Kun materiaalia venytetään, ja päästetään vapaaksi, materiaali palautuu alkuperäiseen mittaansa ja muotoonsa. Jokaisella materiaalilla on kuitenkin olemassa maksimiarvo, jonka yli venytettäessä se ei enää palaudu alkuperäisiin mittoihinsa vaan se jää pidemmäksi eli ”venähtää”. Tätä maksimiarvoa nimitetään kimmorajaksi. Kimmorajan yli venytettäessä venähtäminen materiaalissa jää pysyväksi. Kuidun sisällä molekyylien ja atomien väliset sidokset katkeavat ja tämä aiheuttaa plastisen, pysyvän muodonmuutoksen.
testing2_small

color_small