fbpx

Miksi Lymed ei käytä silikonilla laminoituja painevaatteita arpihoidossa?

Painehoito on ensisijainen hoitomenetelmä arpihoitoon. Painevaatteiden kanssa voidaan aina käyttää vapaavalintaisia haavan- tai arvenhoitotuotteita. Lymed Oy ei valmista painevaatteita, joissa on silikonilaminointi tai integroituja silikonilevyjä hoidon sekä tuotteen moninaisuuden säilyttämiseksi.

Painevaatteita käytetään suurimmaksi osaksi jopa ympärivuorokautisesti, mutta silikonituotteilla on joitain käyttörajoituksia. Silikonia ei saa käyttää iholla 24 tuntia pidempään maseraatioriskin vuoksi. Silikoni on tiedetty aiheuttavan ärsytystä osalla potilaista, jolloin käyttö pitää hetkellisesti lopettaa. Koska painevaatteessa ei ole integroitua, hoitavaa silikonia, tämä tarkoittaa, että painehoitoa ei tarvitse lopettaa, mikäli silikoniärsytystä ilmenee.

Silikonituotteiden käyttö on hyvin paikallista, vain sen arven kohdalla, joka on kypsymisasteeltaan sille valmis. Silikonituotteita ei saa käyttää haavaan. Lymed-painetuotteita saa käyttää sekä haavan että arven hoidossa. Hoitohenkilökunta voi päättää ihon kunnon ja tilanteen mukaan käyttää painevaatteen kanssa joko haavan- tai arvenhoitotuotetta – tällöin painehoito voidaan aina aloittaa mahdollisimman pian.

Suurilla alueilla silikonilaminoidun painevaatteen käyttö ei ole siis tarpeellista eikä käyttömukavuutta lisäävää. Silikonituotteita suositellaan myös pestäväksi vielä useammin kuin painevaatteita, jotta ne säilyttäisivät hoito-ominaisuutensa mahdollisimman pitkään.

On myös otettava huomioon, että silikonilaminointi vaikuttaa painevaatteiden materiaalien venyvyysominaisuuksiin niitä huonontavasti. Lääkinnällisen paineen rakentaminen sekä tuotteen pitkäikäisyyden saavuttaminen on mahdotonta, mikäli tuote ei pääse palautumaan ollenkaan käyttökertojen välissä. Venymätön painevaate voi myös pahimmillaan aiheuttaa pistepainetta sekä painehaavoja. Venymätön materiaali vaikuttaa myös raajojen liikelaajuuteen rajoittaen mobiliteettia. Tuote ei olisi enää hengittävä ja se olisi myös vaikea pukea lisääntyneen kitkan takia.