Usein kysytyt kysymykset

Lymed-tuotteet

Kirjallisuuden perusteella suurin osa reaktioista, joita silikonit aiheuttavat, ovat non-allergisia ja epäspesifejä. Tällöin kyseessä on usein miten silikonin aiheuttama herkkyysreaktio. Tällaiset silikonin aiheuttamat ihoärsytykset liittyvät pääasiassa ihoon ominaisuuksiin, ihonhoitotuotteisiin ja hygieniaan – sekä näiden kaikkien yhteisvaikutukseen. Yksilölliset tekijät, kuten ihon pH, mikrobikanta, hien määrä, ihovoiteiden käyttö sekä hygienia, voivat aiheuttaa ihoärsytystä. Silikonin aiheuttama isoärsytys saattaa pahentua hikoilun lisääntymisen seurauksena, esimerkiksi kesäisin. Ärsytykseen voi koettaa vaikuttaa puhdistamalla tuotteen silikoninauhaa ja alla olevaa ihoa totuttua tiheämmin. Silikoninauhaa voi pyyhkiä puhtaaksi useita kertoja päivässä. Alla olevan ihon voi jättää rasvaamatta ihotuotteilla kohdasta, johon silikoninauha osuu. Kaikki tuotteet voidaan valmistaa joko ilman silikoninauhaa tai sen paikkaa vaihtamalla. Silikoninauhamalleja on myös useita, joita voi vaihtaa tuotteeseen myös kesken käytön. Joissakin tapauksissa on harkittava myös tuotemallin vaihtamista sellaiseen, jossa ei ole tarvetta käyttää silikoninauhaa (esimerkiksi erilaiset remmikiinnitykset ja peittävämmät tuotemallit).
Kulutusalttiissa tuotteissa (kuten esim. sukat ja käsineet) käyttöikä saattaa vaihdella käyttäjien välillä huomattavastikin. Tuotteiden kulumisnopeuteen vaikuttavat käyttäjän anatomia, ulkoisten tekijöiden hankausvaikutus sekä tuotteen hoito ja käyttötiheys. Sukissa yleisintä on juuri jalan anatomian ja ulkoisten tekijöiden (kitka) yhteisvaikutus. Tässä tapauksessa ennenaikaisen kulumisen on voinut aiheuttaa esim. liian pitkä varpaankynsi, poikkeuksellinen varpaan tai jalan muoto suhteessa käytettyihin kenkiin tai jalan kovettumat. Sukan käyttöikää voi yrittää pidentää käyttämällä toista ohutta sukkaa tuotteen päällä, tarkistamalla käytössä olevien kenkien sisäosat ja pohjalliset sekä pitämällä huolta jalan kynsistä ja ihosta.
Lymed-materiaalit ovat suunniteltu ainoastaan painehoidon sovelluksiin. Tuotteitamme voi käyttää vesiterapiassa tai -harrastuksissa, jolloin tuotteet on huuhdeltava ja pestävä ohjeen mukaan heti käytön jälkeen. Varsinaiset uimapuvut eivät kuulu valikoimiimme. Materiaalimme eivät ole vedenpitäviä eivätkä näin ollen estä kastumista. Uimavaippojen, kuivapukujen ja mittatilausuimapukujen valmistajia löytyy mm. internetistä.
Painehoito on ensisijainen hoitomenetelmä arpihoitoon. Painevaatteiden kanssa voidaan aina käyttää vapaavalintaisia haavan- tai arvenhoitotuotteita. Lymed Oy ei valmista painevaatteita, joissa on silikonilaminointi tai integroituja silikonilevyjä hoidon sekä tuotteen moninaisuuden säilyttämiseksi. Painevaatteita käytetään suurimmaksi osaksi jopa ympärivuorokautisesti, mutta silikonituotteilla on joitain käyttörajoituksia. Silikonia ei saa käyttää iholla 24 tuntia pidempään maseraatioriskin vuoksi. Silikoni on tiedetty aiheuttavan ärsytystä osalla potilaista, jolloin käyttö pitää hetkellisesti lopettaa. Koska painevaatteessa ei ole integroitua, hoitavaa silikonia, tämä tarkoittaa, että painehoitoa ei tarvitse lopettaa, mikäli silikoniärsytystä ilmenee. Silikonituotteiden käyttö on hyvin paikallista, vain sen arven kohdalla, joka on kypsymisasteeltaan sille valmis. Silikonituotteita ei saa käyttää haavaan. Lymed-painetuotteita saa käyttää sekä haavan että arven hoidossa. Hoitohenkilökunta voi päättää ihon kunnon ja tilanteen mukaan käyttää painevaatteen kanssa joko haavan- tai arvenhoitotuotetta – tällöin painehoito voidaan aina aloittaa mahdollisimman pian. Suurilla alueilla silikonilaminoidun painevaatteen käyttö ei ole siis tarpeellista eikä käyttömukavuutta lisäävää. Silikonituotteita suositellaan myös pestäväksi vielä useammin kuin painevaatteita, jotta ne säilyttäisivät hoito-ominaisuutensa mahdollisimman pitkään. On myös otettava huomioon, että silikonilaminointi vaikuttaa painevaatteiden materiaalien venyvyysominaisuuksiin niitä huonontavasti. Lääkinnällisen paineen rakentaminen sekä tuotteen pitkäikäisyyden saavuttaminen on mahdotonta, mikäli tuote ei pääse palautumaan ollenkaan käyttökertojen välissä. Venymätön painevaate voi myös pahimmillaan aiheuttaa pistepainetta sekä painehaavoja. Venymätön materiaali vaikuttaa myös raajojen liikelaajuuteen rajoittaen mobiliteettia. Tuote ei olisi enää hengittävä ja se olisi myös vaikea pukea lisääntyneen kitkan takia.
Vastaus tulossa pian. Sitä ennen tiedustele ratkaisuja Lymed-asiakaspalvelusta!
Lymed-tuotteisiin on mahdollista saada erilaisia ratkaisuja helpottamaan pukemista. Suosituin näistä on vetoketju, joka voidaan toteuttaa eri pituuksissa. Vetoketju voidaan sijoittaa mihin kohtaa sukkaa tahansa, käyttäjän omien mieltymysten ja pukemismahdollisuuksien mukaan. Vetoketjullisiin tuotevaihtoehtoihin on mahdollista saada vetoketjun kiinnitystä helpottavia apuhakasia. Vetoketjuratkaisut ovat käteviä haavanhoidossa nopeuttaen siteiden vaihtoa, esimerkiksi säärihaavojen hoidossa. Avusteisessa pukemisessa vetoketjun käyttö voi nopeuttaa päälle laittoa ja helpottaa avustajaa. Suosittelemme tutustumaan eri pukemistekniikoihin sekä yleisesti saatavilla oleviin pukemisen apuvälineisiin.
Lymed-tuotteiden taivekohdissa on anatomiset muotoilut, joiden tehtävänä on poistaa epämukavuuden tunnetta nivelten kohdalta. Mikäli nämä muotoilut eivät riitä poistamaan käytön aikana koettua epämukavuutta, tuote voidaan suunnitella todellisen käytön mukaan ja taivekohtien anatomista muotoilua muuttaa. Jo tuotteen tilausvaiheessa on mahdollista ottaa huomioon erilaiset asennot tuotteen käytön aikana. Tästä esimerkkinä pitkäaikainen näyttöpäätetyö, jossa kädet ovat koukistuneena suurimman osan päivää. Tuotteita voidaan tehdä eri käyttötarkoituksiin varsinkin, jos käytössä on useampi tuote yhtä aikaa (esim. yksi hiha töihin ja toinen vapaa-aikaan).

Saatavuus

Painehoidosta on saatavilla paljon tietoa hoitohenkilökunnan käyttämissä tutkimusportaaleissa. Painehoitoa on käytetty eri tarkoituksiin jo 1950-luvulta lähtien ja ensimmäisiä käyttökohteita oli arpihoito. Teoriaan tutustuminen on helppoa ja sivuiltamme löytyy myös paljon lähdetietoa aiheesta. Harvinaisimmissa indikaatioissa suosittelemme, että painevaatteiden mahdollinen vaste selvitetään henkilö- ja tapauskohtaisesti. Lääkinnällisellä painehoidolla on hyvin vähän käytön vasta-aiheita, joten sen kokeileminen on turvallista.
Lymed® on virallinen apuvälinevalmistaja ja tuotteitamme on mahdollista saada myös maksusitoumuksella. Ota yhteyttä omaan hoitohenkilökuntaasi ja keskustele, onko se mahdollista. Tuotteen maksajataho voi antaa apuvälineen hankintaa varten maksusitoumuksen, jolla se sitoutuu maksamaan apuvälineen, tarvittavan käytönopetuksen tai muun kuntoutuksen. Lääkärin lähetteellä pääset apuvälinekartoitukseen, jossa määritellään tarvittavat apuvälineet. Valitse lähin palveluntarjoajasi Lymed-tuotteille ja pyydä hoitohenkilökuntaasi ottamaan heihin yhteyttä kustannusarvion selvittämiseksi. Hoitohenkilökuntasi saattaa myös neuvoa sinut heidän käyttämänsä Lymed-tuotteiden palveluntarjoajan luo. Kustannusten selvittämisen jälkeen laaditaan maksajataholle suositus apuvälineiden hankkimisesta. Maksajataho voi tämän jälkeen antaa apuvälineen hankintaa varten maksusitoumuksen, jolla se sitoutuu maksamaan yksilöllisen apuvälineen. Maksusitoumuksessa on tällöin luettava tuotteen hankintataho eli taho, josta joko vakiokokoinen tuote hankitaan tai jossa mittatilaustuote mitataan ja suunnitellaan. Tämän jälkeen ota yhteyttä valittuun palveluntarjoajaan mittausajan varaamiseksi ja tuotteen valitsemiseksi. Käytännöt vaihtelevat eri kuntien ja sairaanhoitopiirien välillä. Selvitä etenemisprosessi sekä korvattavuuden kattavuus omalta hoitohenkilökunnaltasi ennen tuotteen tilaamista.
Lymed-mittatilaustuotteet valmistetaan alusta loppuun asti Tampereella. Tuotteet eivät ole puolivalmiita mittatilaustuotteita, vaan valmistusprosessi aloitetaan vasta kun tilaus on saapunut Lymediin. Tuotteet aikataulutetaan tuotantoon ja ne valmistetaan tilauksen saapumisjärjestyksessä. Jokainen tuote valmistetaan yksittäin; tuotteelle piirretään omat kaavansa, joiden perusteella kappaleet leikataan sekä ommellaan käsin. Jotkut tuoteratkaisut ovat haastavampia kuin toiset ja vievät enemmän aikaa valmistaa. Osa tuoteratkaisuista voi myös vaatia Lymed Oy:n ja hoitohenkilökunnan välistä keskustelua ennen tuotteiden valmistusta.

Materiaali

Hoito-ohjeilla pyrimme auttamaan asiakasta huolehtimaan tuotteestaan parhaalla mahdollisella tavalla. Tavoitteemme on ohjeistaa asiakkaitamme niin, että heidän tuotteensa kestäisivät mahdollisimman kauan. Pääasiallisesti tuotteemme korvataan asiakkaalle maksusitoumuksella ja esimerkiksi näissä tapauksissa vain kahden tuotteen on riitettävä koko vuodeksi ja tällöin tuotteen huolellinen hoito korostuu entisestään. Ymmärrettävää on, että vaatteiden jokapäiväinen pesu on haastavaa, varsinkin yhden hengen talouksissa, joissa pyykkiä ei kerry päivittäin pestäväksi. Tärkeintä on kuitenkin se, että tuotteita pyritään pesemään niin usein kuin mahdollista. Pyykinpesua voi joutua suunnittelemaan tavallista enemmän. Tekstiiliteknisestä näkökulmasta tarkasteltuna oikea pesu on kiistatta tärkein asian kun puhutaan painevaatteen pitkäikäisyydestä. Painevaate joutuu käytössä valtavalle rasitukselle johon ei voi verrata mitään muita normaaleja trikoo/puuvillavaatteita. Painetta vaatteessa pitävät yllä materiaalin elastaanikuidut, joita kankaan neliöpaino sisältää suhteessa eniten. Mikroskoopilla tarkasteltuna elastaanikuitu on täynnä reikiä, jotka venytetyssä tilassa, eli kun tuote on käytössä, avautuvat. Ihokontaktissa reiät täyttyvät ihon rasvasta, talista ja ihohilseestä. Kun tuote otetaan pois käytöstä ja kuidut rentoutuvat, niin lika jää supistuneiden aukkojen sisään. Tämä haurastuttaa elastaanikuitua sisältäpäin, joka ajan kanssa menettää elastisuuttaan ja lopulta katkeaa. Tämä ilmiö on havaittavissa selkeimmin esimerkiksi vanhoissa uimahousuissa. Ihmisten ihon happamuuspitoisuus voi myös vaihdella paljon ja vaikuttaa siksi eritasoisesti materiaalin kulumiseen. Pesemällä tuotetta pesukoneessa ilman huuhteluainetta taataan se, että elastaanikuitujen reiät avautuvat ja lika puhdistuu syvältä kuiduista.
Painevaatteet joutuvat käytössä kovalle koetukselle ja niitä vaaditaan paljon sekä hoitona että tekstiilituotteena. Paine- ja kompressiovaatteessa elastinen palautumiskyky on sen ominaisuuksista tärkein. Kompressiotuotteiden materiaaleja valittaessa kannattaa arvioida tämän palautumiskyvyn lisäksi materiaalin tuntua; onko se miellyttävä, ohut vai paksu. Kun materiaalia venytetään, ja päästetään vapaaksi, materiaali palautuu alkuperäiseen mittaansa ja muotoonsa. Jokaisella materiaalilla on kuitenkin olemassa maksimiarvo, jonka yli venytettäessä se ei enää palaudu alkuperäisiin mittoihinsa vaan se jää pidemmäksi eli ”venähtää”. Tätä maksimiarvoa nimitetään kimmorajaksi. Kimmorajan yli venytettäessä venähtäminen materiaalissa jää pysyväksi. Kuidun sisällä molekyylien ja atomien väliset sidokset katkeavat ja tämä aiheuttaa plastisen, pysyvän muodonmuutoksen. Esimerkiksi puuvilla on kuitu, joka venyttämisen jälkeen ei palaudu alkuperäiseen mittaansa ja muotoonsa. Puuvilla on joustamaton ja jäykkä kuitu ja sen kiteinen osuus kuiduista onkin n. 70%. Se jää venyneeseen muotoon, mikä ei yleensä ole toivottua- esimerkkinä polvipussien muodostuminen housuihin. Kuidun pysyvä muodonmuutos venytyksen johdosta on yhtä haitallinen ilmiö kuin kuidun katkeaminen, sillä se rajoittaa kuidun käyttömahdollisuuksia. Lisäksi ympäröivät olosuhteet, kuten kosteus ja lämpötila vaikuttavat puuvillaan venymään. Mukavasta tunnustaan huolimatta puuvilla ei edellä olevien ominaisuuksiensa takia sovellu kompressiovaatteisiin. Puuvillaa voidaan kompressioneulokseen lisätä muutaman prosentin verran, mutta näin pienenä osuutena sen hyvät puolet eivät pääse oikeuksiinsa.
Lymed-tuotteiden materiaali on sekoitus elastaania ja polyamidia. Elastaanilankojen käyttö kankaassa lisää sen joustavuutta ja käyttömukavuutta, ja tämä saavutetaan jo sekoittamalla elastaania muihin materiaaleihin muutaman prosentin verran. Nostamalla elastaanin määrää edelleen kankaasta ei kuitenkaan tehdä entistä joustavampaa, vaan siihen saadaan lisää voimaa eli resistanssia venymistä vastaan. Juuri tämä voima vaikuttaa neuloksessa sen palautumiskykyyn venytyksen jälkeen. Elastaani siis pitää neuloksen rakenteen ”kasassa”. Paine- ja kompressiovaatteessa elastaanin palautumiskyky on sen ominaisuuksista tärkein. Elastaanin avulla neuloksesta saadaan kompakti materiaali hyvällä venyvyydellä ja venytyksestä palautumiskyvyllä.
Tekstiilimateriaalit jakautuvat pääasiassa kudoksiin ja neuloksiin. Kompressio- ja painetuotteet ovat pääasiassa neuloksia. Lymed-tuotteet on tehty tasoneulotusta loimineuloksesta (flat knitted warp knit) -Materiaali ei siis ole laaka- tai pyörökudottu -Ominaisuuksina ovat mm. erinomainen paineenkestävyys, kankaan purkautumattomuus sekä haastavien muotojen rakennettavuus. Neuloksia on karkeasti olemassa kahta eri tyyppiä: 1. Loimineulos – warp knit 2. Kudeneulos – weft knit Neuloksia voidaan valmistaa kahdella eri tavalla a) Pyöröneulonta – circular knitting b) Tasoneulonta – flat knitting Loimineulokset ovat neuloksista moninaisimpia ja ne voivat olla todella monimutkaisia. Pyöröneulonnassa tuote neulotaan ympyrän muotoon ja useimmat kompressiosukat ovatkin juuri pyöröneulottuja. Pyöröneulonnan haasteena on saada lieriöön voimakkaita ympärysmitan muutoksia koska silmukoiden määrää on vaikea lisätä ja poistaa lyhyellä matkalla. Tasoneulotusta kankaasta tehtyyn tuotteeseen on tehtävä yksi tai useampi sauma, jotta neuloksesta saadaan lieriön mallinen tuote. Kompressio- ja painetuotteiden materiaaleihin liitettyjä termejä, kuten laakakudos tai pyörökudos, ei oikeastaan voida käyttää puhuttaessa kompressio- ja painetuotteista. Asian selventämiseksi (tai vielä vähän sekoittamiseksi), tasoneulontaa voidaan kuitenkin nimittää myös laakaneulonnaksi. Tuotteen ominaisuuksiin vaikuttavat materiaaleissa mm. sen sidos, langan vahvuus ja lankatiheys – sekä tapa, jolla eri valmistajat muodostavat kompression tai paineen tuotteisiinsa materiaaliensa avulla. Mikäli eri tuotteiden materiaaleja pitää verrata, niin silloin kannattaa arvioida ennemmin materiaalin palautumis- ja venyvyysominaisuuksia eli kompression ”pysyvyyttä” sekä materiaalin tuntua; onko miellyttävä, ohut vai paksu. Voidaan kuitenkin yleisesti sanoa, että tuotteet, joissa on enemmän saumoja, voidaan valmistaa istuvammaksi kuin saumaton tuote – oli materiaali mikä tahansa. Saumattoman ja yhden sauman tuotteet on mahdollista valmistaa istuvaksi yksinkertaisiin ruumiinosiin, joissa ei ole suuria ympärysmittojen vaihteluita, kuten esimerkkinä hihaputki käsivarteen.
On normaalia, että tuotteen käytön aloituksen jälkeen aineenvaihdunta voimistuu ja ylimääräiset nesteet poistuvat kehosta. Ympärysmittasi ovat siis saattaneet pienentyä. Ota yhteyttä Lymed-tuotteesi jälleenmyyjään tarkastaaksesi ympärysmittasi. Mittojen kaventuessa tuote voidaan usein muuttaa uusien mittojen mukaiseksi. On myös erittäin yleistä, että painevaatteita käyttäessä keho tottuu paineen tunteeseen. Tottumisen takia tuotteen paine ei välttämättä tunnu yhtä voimakkaalta kuin tuotteen ensimmäisillä pukemiskerroilla, vaikka paine itse tuotteessa on sama.
Tuote on hyvä aina pestä ennen ensimmäistä käyttöä. Tuotteen tuntuma muuttuu ensimmäisien pesujen aikana kankaan rakenteen, eli sen kuitujen, asettuessa. Lue lisää Lymedin käyttämistä materiaaleista täältä!
Lymed-tuotteita voi käyttää vedessä. Tuotteet tulee kuitenkin pestä pesuohjeen mukaisesti käytön jälkeen, sillä materiaaliin jää epäpuhtauksia luonnon- ja allasvesistä.
Materiaalin elastisuuden säilymiseksi mahdollisimman pitkään, on kiinnitettävä huomiota pesuaineen valintaan. Useat pesuaineet tai pesuaineiden lisäaineet vaikuttavat materiaaliin sitä heikentäen tai siihen kerääntyen. Erityisesti huuhteluaineiden käyttö on erittäin haitallista Lymed-tuotteille. Elastaanille haitallisia aineita ovat mm. valkaisuaineet, kirkasteet, hajusteet, pehmennysaineet, huuhteluaine, entsyymit ja zeoliitit. Suosittelemme pesuaineita, jotka ovat hellävaraisia materiaaleille eivätkä sisällä edellä mainittuja aineita. Tällaisia pesuaineita löytyy yleensä markettien ja tavaratalojen ekologisten ja allergiaherkille suunnattujen pesuaineiden joukosta.

Paine ja kompressiohoito

Tuotteita voidaan tehdä joko tasaisella paineella (esim. arpihoitoon) tai progressiivisesti alenevalla paineella, eli kompressiolla. Kompressiosukilla on useita kutsumanimiä. Ennaltaehkäisevän kompressioluokan sukkia (luokka A) kutsutaan usein termeillä ”tukisukat” tai ”lentosukat”. Termit ovat jääneet yleiseen käyttöön vanhoista kauppanimikkeistä. Termi ”kompressiosukka” kuvaa parhaiten tuotteiden käyttötarkoitusta ja on virallinen nimitys näille tuotteille. Kompressiosukkia tehdään eri vahvuisissa kompressioluokissa. Kompressiosukkia on saatavilla sekä ennaltaehkäisevässä kompressioluokassa A että lääkinnällisissä kompressioluokissa I-IV. Virallisiin kompressioluokkiin I-IV kuuluvia tuotteita kutsutaan Suomessa lääkinnällisiksi kompressiosukiksi ja ulkomailla termeillä ”medical compression socks” tai ”therapeutic compression socks”. Lääkinnälliset tuotteet soveltuvat sairauksien ja vaivojen hoitamiseen ja niissä on aina ilmoitettu tuotteiden elohopeamillimetritasot.
Valmiskokoisten tuotteen koko valitaan asiakkaan muutaman vartalomitan perusteella, ja näissä mitat liikkuvat muutamien senttien haarukassa. Paine toteutuu eri voimakkuudella haarukan äärilaitoihin sijoittuneilla ihmisillä. Suurempikokoisella ihmisellä paine on suurempi, koska materiaali on suuremmassa venytyksessä. Vakiokoisten tuotteiden paine (esim. sukka) muodostuu sen mukaan, minkä kokoinen jalka sukassa on sisällä suhteessa valmistajan ennalta määrittämään kootukseen. Tähän ei ole yleistä standardia tai ohjeistusta, jota kaikki valmistajat seuraisivat. On myös mahdotonta arvioida, onko vakiokoisten tuotteiden valmistajilla tämän lisäksi oikeaa tietoa kompression muodostamisesta. Käyttäessä erityisesti korkean kompressiotason vakiokoisia tuotteita, on vaarana pahimmissa tapauksissa veritulppa, tulehdus tai suonikohjujen kehittyminen, ellei tuotteen istuvuutta varmisteta. Riski on erityisesti tuotteilla, joita kuluttajat saavat ostaa ilman palvelua. Täysin mittatilaustyönä tehdyt tuotteet valmistetaan aina asiakkaan yksilöllisten vartalonmittojen ja -muotojen mukaan. Tästä esimerkkinä Lymed-mittatilaustuotteet. Tutkimusten mukaan ainoastaan mittatilauksena tehty kompressiotuote toimii ja tuottaa halutun tuloksen (lähde: Born et al).
Tuotteen käyttöajan ja -tarpeen pituuden määrittelee hoidosta vastaava henkilö. Tuotetta voi tarvittaessa käyttää jopa ympärivuorokautisesti, lukuun ottamatta peseytymistä ja ihonhoitoa. Jos tuotteen käytön aikana ilmenee esim. epätavanomaista turvotusta, verenkiertohäiriöitä, ihon rikkoutumista tai muita oireita, ota heti yhteys sinua hoitavaan tahoon. Usein yökäyttöön tarkoitetuissa tuotteissa on käyttömukavuutta sekä verenkierron tukemistarvetta ajatellen pienempi kompressio- tai painetaso.
Suosittelemme, aina kun mahdollista, kahden saman tuotteen yhtäaikaista käyttöä. Kahden tuotteen vuorottelu käytössä lisää tuotteiden käyttöikää, antaen materiaalille mahdollisuuden levätä käyttökertojen välissä. Kaksi tuotetta mahdollistaa myös mukavan pesusyklin: kun yksi tuote on käytössä, toinen tuote voi olla pesussa. Useamman saman tuotteen käyttäminen yhtäaikaa helpottaa myös arkea: mikäli tuote rikkoontuu, on toinen tuote käytössä mahdollisen korjauksen ajan. Kahden samanlaisen, mutta kenties eri värisen, tuotteen käyttäminen eri tilanteissa tuo myös valinnanvaraa jokapäiväiseen pukeutumiseen. Mikäli tilaat täysin uutta tuotetta tai vanhaa tuotetta muutoksilla, suosittelemme ensin yhden tuotteen tilaamista istuvuuden varmistamiseksi.

Mittaaminen ja tilaaminen

Varsinaisia nyrkkisääntöjä ei valitettavasti voi mittaamistilanteeseen määrittää, koska vartalot ja tuotteet vaihtelevat, mutta on muutama asia, johon kannattaa kiinnittää huomiota. Kannattaa muistaa, että etenkin keskivartalon mitat muuttuvat oleellisesti asennosta riippuen. Makuulla ollessa keskivartalon mitat ovat pienemmät, joten jos mahdollista, ne on otettava istuvassa asennossa. Pituusmitat eivät makuulla ollessa muutu. Mittojen ottoon vaikuttaa se, missä asennossa asiakas normaalisti oleilee. Esimerkiksi pyörätuolissa pysyvästi istuvalta asiakkaalta on hyvä ottaa mitat mielummin istuen kuin maaten. Sukan reisiosan pituudet kannattaa ottaa jalkaa suoraksi kannatellen, ympärysmitat voidaan ottaa normaalisti. Polvisukan mittaaminen joko asiakkaan istuessa tai maatessa ei tuo oleellisia eroja tuotteen valmistukseen. Erityisen tärkeää on muistaa mainita tilauslomakkeella, jos mitat on otettu muuten kuin seisten. Ihannetapauksessa mitat otetaan aina asiakkaan seistessä. Koska aina tähän ei ole mahdollisuutta, osaavat kaavoittajamme ottaa tämän huomioon tuotetta suunnitellessa mikäli siitä on maininta lomakkeessa.
Turvotus on yleensä kaikista vähäisintä aamuisin, lisääntyen iltaa kohti. Tarkimmat mitat saa näin ollen otettua aamupäivisin, riippuen turvotustaipumuksesta.
lokakuu 2, 2017 Vaatteiden istuvuutta pitää tarkkailla säännöllisesti. Vaatetta suositellaan vaihdettavaksi tai muokattavaksi noin joka kolmas kuukausi optimaalisen paineen ja hoitotuloksen saavuttamiseksi. Aktiivisilla käyttäjillä, kuten lapsilla ja työelämässä olevilla aikuisilla, tarve uusimiseen voi olla tiuhempikin. Painevaate on uusittava, kun • tuotteen elastisuus heikkenee ja alkuperäinen painetaso muuttuu, • käyttäjän mitat tai paino muuttuvat, • tuote ei enää puhdistu kunnolla ja materiaalin tuntu muuttuu rasvaiseksi, • tuote tai sen osa rikkoontuu.