fbpx

Materiaali

Hoito-ohjeilla pyrimme auttamaan asiakasta huolehtimaan tuotteestaan parhaalla mahdollisella tavalla. Tavoitteemme on ohjeistaa asiakkaitamme niin, että heidän tuotteensa kestäisivät mahdollisimman kauan. Pääasiallisesti tuotteemme korvataan asiakkaalle maksusitoumuksella ja esimerkiksi näissä tapauksissa vain kahden tuotteen on riitettävä koko vuodeksi ja tällöin tuotteen huolellinen hoito korostuu entisestään.

Ymmärrettävää on, että vaatteiden jokapäiväinen pesu on haastavaa, varsinkin yhden hengen talouksissa, joissa pyykkiä ei kerry päivittäin pestäväksi. Tärkeintä on kuitenkin se, että tuotteita pyritään pesemään niin usein kuin mahdollista. Pyykinpesua voi joutua suunnittelemaan tavallista enemmän.

Tekstiiliteknisestä näkökulmasta tarkasteltuna oikea pesu on kiistatta tärkein asian kun puhutaan painevaatteen pitkäikäisyydestä. Painevaate joutuu käytössä valtavalle rasitukselle johon ei voi verrata mitään muita normaaleja trikoo/puuvillavaatteita. Painetta vaatteessa pitävät yllä materiaalin elastaanikuidut, joita kankaan neliöpaino sisältää suhteessa eniten. Mikroskoopilla tarkasteltuna elastaanikuitu on täynnä reikiä, jotka venytetyssä tilassa, eli kun tuote on käytössä, avautuvat. Ihokontaktissa reiät täyttyvät ihon rasvasta, talista ja ihohilseestä. Kun tuote otetaan pois käytöstä ja kuidut rentoutuvat, niin lika jää supistuneiden aukkojen sisään. Tämä haurastuttaa elastaanikuitua sisältäpäin, joka ajan kanssa menettää elastisuuttaan ja lopulta katkeaa. Tämä ilmiö on havaittavissa selkeimmin esimerkiksi vanhoissa uimahousuissa. Ihmisten ihon happamuuspitoisuus voi myös vaihdella paljon ja vaikuttaa siksi eritasoisesti materiaalin kulumiseen. Pesemällä tuotetta pesukoneessa ilman huuhteluainetta taataan se, että elastaanikuitujen reiät avautuvat ja lika puhdistuu syvältä kuiduista.

Painevaatteet joutuvat käytössä kovalle koetukselle ja niitä vaaditaan paljon sekä hoitona että tekstiilituotteena. Paine- ja kompressiovaatteessa elastinen palautumiskyky on sen ominaisuuksista tärkein. Kompressiotuotteiden materiaaleja valittaessa kannattaa arvioida tämän palautumiskyvyn lisäksi materiaalin tuntua; onko se miellyttävä, ohut vai paksu.

Kun materiaalia venytetään, ja päästetään vapaaksi, materiaali palautuu alkuperäiseen mittaansa ja muotoonsa. Jokaisella materiaalilla on kuitenkin olemassa maksimiarvo, jonka yli venytettäessä se ei enää palaudu alkuperäisiin mittoihinsa vaan se jää pidemmäksi eli ”venähtää”. Tätä maksimiarvoa nimitetään kimmorajaksi. Kimmorajan yli venytettäessä venähtäminen materiaalissa jää pysyväksi. Kuidun sisällä molekyylien ja atomien väliset sidokset katkeavat ja tämä aiheuttaa plastisen, pysyvän muodonmuutoksen.

Esimerkiksi puuvilla on kuitu, joka venyttämisen jälkeen ei palaudu alkuperäiseen mittaansa ja muotoonsa. Puuvilla on joustamaton ja jäykkä kuitu ja sen kiteinen osuus kuiduista onkin n. 70%. Se jää venyneeseen muotoon, mikä ei yleensä ole toivottua- esimerkkinä polvipussien muodostuminen housuihin. Kuidun pysyvä muodonmuutos venytyksen johdosta on yhtä haitallinen ilmiö kuin kuidun katkeaminen, sillä se rajoittaa kuidun käyttömahdollisuuksia. Lisäksi ympäröivät olosuhteet, kuten kosteus ja lämpötila vaikuttavat puuvillaan venymään. Mukavasta tunnustaan huolimatta puuvilla ei edellä olevien ominaisuuksiensa takia sovellu kompressiovaatteisiin. Puuvillaa voidaan kompressioneulokseen lisätä muutaman prosentin verran, mutta näin pienenä osuutena sen hyvät puolet eivät pääse oikeuksiinsa.

Lymed-tuotteiden materiaali on sekoitus elastaania ja polyamidia. Elastaanilankojen käyttö kankaassa lisää sen joustavuutta ja käyttömukavuutta, ja tämä saavutetaan jo sekoittamalla elastaania muihin materiaaleihin muutaman prosentin verran. Nostamalla elastaanin määrää edelleen kankaasta ei kuitenkaan tehdä entistä joustavampaa, vaan siihen saadaan lisää voimaa eli resistanssia venymistä vastaan. Juuri tämä voima vaikuttaa neuloksessa sen palautumiskykyyn venytyksen jälkeen. Elastaani siis pitää neuloksen rakenteen ”kasassa”. Paine- ja kompressiovaatteessa elastaanin palautumiskyky on sen ominaisuuksista tärkein. Elastaanin avulla neuloksesta saadaan kompakti materiaali hyvällä venyvyydellä ja venytyksestä palautumiskyvyllä.

Tekstiilimateriaalit jakautuvat pääasiassa kudoksiin ja neuloksiin. Kompressio- ja painetuotteet ovat pääasiassa neuloksia.

Lymed-tuotteet on tehty tasoneulotusta loimineuloksesta (flat knitted warp knit)
-Materiaali ei siis ole laaka- tai pyörökudottu
-Ominaisuuksina ovat mm. erinomainen paineenkestävyys, kankaan purkautumattomuus sekä haastavien muotojen rakennettavuus.

Neuloksia on karkeasti olemassa kahta eri tyyppiä:
1. Loimineulos – warp knit
2. Kudeneulos – weft knit

Neuloksia voidaan valmistaa kahdella eri tavalla
a) Pyöröneulonta – circular knitting
b) Tasoneulonta – flat knitting

Loimineulokset ovat neuloksista moninaisimpia ja ne voivat olla todella monimutkaisia. Pyöröneulonnassa tuote neulotaan ympyrän muotoon ja useimmat kompressiosukat ovatkin juuri pyöröneulottuja. Pyöröneulonnan haasteena on saada lieriöön voimakkaita ympärysmitan muutoksia koska silmukoiden määrää on vaikea lisätä ja poistaa lyhyellä matkalla. Tasoneulotusta kankaasta tehtyyn tuotteeseen on tehtävä yksi tai useampi sauma, jotta neuloksesta saadaan lieriön mallinen tuote.

Kompressio- ja painetuotteiden materiaaleihin liitettyjä termejä, kuten laakakudos tai pyörökudos, ei oikeastaan voida käyttää puhuttaessa kompressio- ja painetuotteista. Asian selventämiseksi (tai vielä vähän sekoittamiseksi), tasoneulontaa voidaan kuitenkin nimittää myös laakaneulonnaksi.

Tuotteen ominaisuuksiin vaikuttavat materiaaleissa mm. sen sidos, langan vahvuus ja lankatiheys – sekä tapa, jolla eri valmistajat muodostavat kompression tai paineen tuotteisiinsa materiaaliensa avulla. Mikäli eri tuotteiden materiaaleja pitää verrata, niin silloin kannattaa arvioida ennemmin materiaalin palautumis- ja venyvyysominaisuuksia eli kompression ”pysyvyyttä” sekä materiaalin tuntua; onko miellyttävä, ohut vai paksu. Voidaan kuitenkin yleisesti sanoa, että tuotteet, joissa on enemmän saumoja, voidaan valmistaa istuvammaksi kuin saumaton tuote – oli materiaali mikä tahansa. Saumattoman ja yhden sauman tuotteet on mahdollista valmistaa istuvaksi yksinkertaisiin ruumiinosiin, joissa ei ole suuria ympärysmittojen vaihteluita, kuten esimerkkinä hihaputki käsivarteen.

On normaalia, että tuotteen käytön aloituksen jälkeen aineenvaihdunta voimistuu ja ylimääräiset nesteet poistuvat kehosta. Ympärysmittasi ovat siis saattaneet pienentyä. Ota yhteyttä Lymed-tuotteesi jälleenmyyjään tarkastaaksesi ympärysmittasi. Mittojen kaventuessa tuote voidaan usein muuttaa uusien mittojen mukaiseksi.

On myös erittäin yleistä, että painevaatteita käyttäessä keho tottuu paineen tunteeseen. Tottumisen takia tuotteen paine ei välttämättä tunnu yhtä voimakkaalta kuin tuotteen ensimmäisillä pukemiskerroilla, vaikka paine itse tuotteessa on sama.

Tuote on hyvä aina pestä ennen ensimmäistä käyttöä. Tuotteen tuntuma muuttuu ensimmäisien pesujen aikana kankaan rakenteen, eli sen kuitujen, asettuessa. Lue lisää Lymedin käyttämistä materiaaleista täältä!

Lymed-tuotteita voi käyttää vedessä. Tuotteet tulee kuitenkin pestä pesuohjeen mukaisesti käytön jälkeen, sillä materiaaliin jää epäpuhtauksia luonnon- ja allasvesistä.

Materiaalin elastisuuden säilymiseksi mahdollisimman pitkään, on kiinnitettävä huomiota pesuaineen valintaan. Useat pesuaineet tai pesuaineiden lisäaineet vaikuttavat materiaaliin sitä heikentäen tai siihen kerääntyen. Erityisesti huuhteluaineiden käyttö on erittäin haitallista Lymed-tuotteille. Elastaanille haitallisia aineita ovat mm. valkaisuaineet, kirkasteet, hajusteet, pehmennysaineet, huuhteluaine, entsyymit ja zeoliitit. Suosittelemme pesuaineita, jotka ovat hellävaraisia materiaaleille eivätkä sisällä edellä mainittuja aineita. Tällaisia pesuaineita löytyy yleensä markettien ja tavaratalojen ekologisten ja allergiaherkille suunnattujen pesuaineiden joukosta.

Load More