fbpx

Paine- ja kompressiohoito

Tuotteita voidaan tehdä joko tasaisella paineella (esim. arpihoitoon) tai progressiivisesti alenevalla paineella, eli kompressiolla. Kompressiosukilla on useita kutsumanimiä.

Ennaltaehkäisevän kompressioluokan sukkia (luokka A) kutsutaan usein termeillä ”tukisukat” tai ”lentosukat”. Termit ovat jääneet yleiseen käyttöön vanhoista kauppanimikkeistä. Termi ”kompressiosukka” kuvaa parhaiten tuotteiden käyttötarkoitusta ja on virallinen nimitys näille tuotteille.

Kompressiosukkia tehdään eri vahvuisissa kompressioluokissa. Kompressiosukkia on saatavilla sekä ennaltaehkäisevässä kompressioluokassa A että lääkinnällisissä kompressioluokissa I-IV. Virallisiin kompressioluokkiin I-IV kuuluvia tuotteita kutsutaan Suomessa lääkinnällisiksi kompressiosukiksi ja ulkomailla termeillä ”medical compression socks” tai ”therapeutic compression socks”. Lääkinnälliset tuotteet soveltuvat sairauksien ja vaivojen hoitamiseen ja niissä on aina ilmoitettu tuotteiden elohopeamillimetritasot.

Valmiskokoisten tuotteen koko valitaan asiakkaan muutaman vartalomitan perusteella, ja näissä mitat liikkuvat muutamien senttien haarukassa. Paine toteutuu eri voimakkuudella haarukan äärilaitoihin sijoittuneilla ihmisillä. Suurempikokoisella ihmisellä paine on suurempi, koska materiaali on suuremmassa venytyksessä. Vakiokoisten tuotteiden paine (esim. sukka) muodostuu sen mukaan, minkä kokoinen jalka sukassa on sisällä suhteessa valmistajan ennalta määrittämään kootukseen. Tähän ei ole yleistä standardia tai ohjeistusta, jota kaikki valmistajat seuraisivat. On myös mahdotonta arvioida, onko vakiokoisten tuotteiden valmistajilla tämän lisäksi oikeaa tietoa kompression muodostamisesta. Käyttäessä erityisesti korkean kompressiotason vakiokoisia tuotteita, on vaarana pahimmissa tapauksissa veritulppa, tulehdus tai suonikohjujen kehittyminen, ellei tuotteen istuvuutta varmisteta. Riski on erityisesti tuotteilla, joita kuluttajat saavat ostaa ilman palvelua.

Täysin mittatilaustyönä tehdyt tuotteet valmistetaan aina asiakkaan yksilöllisten vartalonmittojen ja -muotojen mukaan. Tästä esimerkkinä Lymed-mittatilaustuotteet. Tutkimusten mukaan ainoastaan mittatilauksena tehty kompressiotuote toimii ja tuottaa halutun tuloksen (lähde: Born et al).

Tuotteen käyttöajan ja -tarpeen pituuden määrittelee hoidosta vastaava henkilö. Tuotetta voi tarvittaessa käyttää jopa ympärivuorokautisesti, lukuun ottamatta peseytymistä ja ihonhoitoa. Jos tuotteen käytön aikana ilmenee esim. epätavanomaista turvotusta, verenkiertohäiriöitä, ihon rikkoutumista tai muita oireita, ota heti yhteys sinua hoitavaan tahoon. Usein yökäyttöön tarkoitetuissa tuotteissa on käyttömukavuutta sekä verenkierron tukemistarvetta ajatellen pienempi kompressio- tai painetaso.

Suosittelemme, aina kun mahdollista, kahden saman tuotteen yhtäaikaista käyttöä. Kahden tuotteen vuorottelu käytössä lisää tuotteiden käyttöikää, antaen materiaalille mahdollisuuden levätä käyttökertojen välissä. Kaksi tuotetta mahdollistaa myös mukavan pesusyklin: kun yksi tuote on käytössä, toinen tuote voi olla pesussa. Useamman saman tuotteen käyttäminen yhtäaikaa helpottaa myös arkea: mikäli tuote rikkoontuu, on toinen tuote käytössä mahdollisen korjauksen ajan. Kahden samanlaisen, mutta kenties eri värisen, tuotteen käyttäminen eri tilanteissa tuo myös valinnanvaraa jokapäiväiseen pukeutumiseen.

Mikäli tilaat täysin uutta tuotetta tai vanhaa tuotetta muutoksilla, suosittelemme ensin yhden tuotteen tilaamista istuvuuden varmistamiseksi.

Load More