05/04/2013

Asiakkaan ajatuksia: “Tukivaate tuntuu Markon arjessa”

Painepuku tukee Markon ja hänen opaskoiransa Ysin vauhdikasta menoa. Marko ja Ysi valittiin myös Vuoden Opaskoirakoksi.

Painepuku tukee Markon ja hänen opaskoiransa Ysin vauhdikasta menoa. Marko ja Ysi valittiin myös Vuoden Opaskoirakoksi.

Asiakkaallamme Marko Kurosella on synnynnäinen lievä cp-vamma ja verkkokalvorappeuma (näkökentän kapeus alle 5% ja hämäräsokeus). Alla hänen kokemuksiaan Lymed Sense™-tukivaatteesta ja sen vaikutuksista omaan kehoon sekä sitä kautta koko elämään.

 

Kyseinen painepuku vaikuttaa kokonaisvaltaisesti vartaloni hallintaan. Lisäksi puku vaikuttaa vartaloni eri osa-alueiden uudenlaiseen hahmottamiseen. Oman kehon uudenlaisen hahmottamisen kautta puku lisää arkisen elämäni toiminnallisuutta. Puvun kautta saatujen uusien liikunnallisten asioiden ja aistimusten kautta liikkumisestani on tullut hallitumpaa ja tätä kautta uudenlaista sekä iloisempaa.

 

Seuraavassa pyrin kertomaan puvun hyötyjä arkielämässäni:

Puku auttaa hahmottamaan uudella positiivisella tavalla koko kehoni eri lihasryhmiä. Puku antaa koko keholleni tiedon siitä, että käytettävissäni on eri lihasryhmiä joita voin käyttää hyväkseni mm. liikkumisessa. Tämä uudenlainen lihasryhmien tuntemus ja tiedostaminen tulee painepuvun mukanaan tuomasta paineesta.

Tuntemisiin kuuluu mm. jalkojeni varpaiden suoristuminen kengässä. Varpaiden suoristumisen kautta aivoihini kulkeutuu tieto, että käytössäni on koko jalan jalkapöytä. Ilman pukua liikkuessa jalkojen varpaissa ei ole suoruuden tuntemusta, varpaat menevät kippuraan kävellessä ja tämä vaikeuttaa liikkumiseen hankaloittavasti. Varpaiden suoristuminen helpottaa liikkumista ja vaikuttaa myös omalta osaltaan kehoni tasapainoni myönteiseen kehittymiseen.

Minulla on synnynnäinen lievä cp-vamma, joka selvemmin näkyy kehoni jakautumisena vahvempaan ja heikompaan puoliskoon. Kehoni vasen puoli on huomattavasti vahvempi sekä terveempi oikeaan puoleen verrattuna. Puku vaikuttaa cp-vamman aiheuttamaan ns. puolieroon positiivisesti. Kehoni oikea puoli on heikompi hartiasta jalan varpaisiin asti, lisäksi oikea jalkani on noin 4 mm – 3 mm lyhyempi kuin vasen jalkani. Liikkuessani puku päällä puvun paine tuo tietoisuuden heikomman kehoni puolen eri lihasryhmistä ja voin hyödyntää niitä mm. liikkuessani uudella tavalla. Parhaiten puvun hyöty näkyy jalkojeni pituuseron kohdalla. Liikkuessa puku päällä saan oikean jalan kantapään työtä tekemättä lattiaa ja kenkäni fo-pohjallista vasten, ilman pukua en sitä saa. Tämä taas vaikuttaa suoraan tasapainooni ehdottoman korjaavalla tavalla. Saatuani oikean jalkani kantapään puvun avustamana kokonaan alustaa vasten, tasapainoni korjaantuu ja liikkumisestani tulee huomattavasti vakaampaa. Joudun keskittymään kävellessä liiaksi kantapään saamiseen alustaa vasten ja tästä johtuen kävelyni hidastuu ja hankaloituu. Tämä taas vaikuttaa kehoni lihasten spastisuuden lisääntymiseen. Liikkuessani puku päällä lihasteni spastisuus ei lisäänny, vaan puku päinvastoin vähentää lihasten spastisuutta tai ne pysyvät ikään kuin piilossa.

Koska puku päällä saan oikean jalkani kantapään helposti alustaa vasten, tasapainoni korjaantuu ja olen voinut opetella käyttämään oikeaa jalkaani uudella tavalla. Ennen pukua oikea jalkani laahasi taka-asennossa kehoni takana liikkuessa, puku päällä paine antaa mahdollisuuden siirtää jalkaa oikeampaan asentoon, kehostani katsoen suoraan eteenpäin. Puvun korjaava jalan asento mahdollistaa minulle sen että tasapainoni on vakaampi ja kävelyni ryhdikkäämpää. Tämä taas vaikuttaa liikkumiseeni reippauteen, jopa nopeuteen sekä liikunnasta nauttimiseen ja iloisuuteen.

Painepuvun housujen vyötärön yläosan nostamisella on saavutettu alaselän sekä lantioni tukeminen liikkuessa sekä esim. istuessa kotona tietokoneella. Korkeampi vyötärö tukee alaselkääni sekä lantiotani ja korjaa kehoni yläosan virheellistä asentoa pystympään. Kehoni yläosan ollessa oikeammassa asennossa eli pystymmässä liikkumiseni on helpompaa ja pituuttakin olen kasvanut, koska kehoni on suorempi. Yläkehon suoruus korjaa kehoni kaikkia liikeratoja oikeampaan suutaan ajan myötä. Ilman pukua lantioni tuki on poissa ja ryhtini muuttuu vanhaan cp-vamman aiheuttamaan asentoon – kehoni lysähtää kasaan ja kehon yläosan suoruus poistuu.

Puku vaikuttaa myös käsieni kämmenosiin sekä sormiin myönteisellä tavalla. Laitettuani aamulla puvun päälleni, puvun tuoma paineen vaikutus näkyy miltei välittömästi käsieni sormissa. Puvun paine ilmoittaa sormiini, että sinulla on käytössäsi suorat sormet joita voit käyttää helpommin. Niillä on helpompi mm. kirjoittaa ja käyttää tietokoneen näppäimistöä. Vähentynyt sormien jäykkyys myös poistaa hartia- ja niskaseudun jännityksiä. Ajan myötä toivon, että painepuku toisi tullessaan myös sormien parempaa hallintaa myös pikkunäppärien sormien hallintaan vaativiin tehtäviin. Puku vaikuttaa myös käsivarsieni lihasten ja lihasryhmien hallintaan, tunnen paremmin käsivarsien lihakset ja osan myös lihasryhmistä. Käsien käyttö on helpompaa ja puku vaikuttaa positiivisesti oikean käden olkapään hallintaan sekä tuntemiseen. Se nousee ylemmäksi sekä jämäköityy puku päällä, ikään kuin siihen ilmaantuisi uudet lihakset sekä oikeanlainen jämäkkyys ja ryhti. Ilman pukua oikean käden olkapää roikkuu, enkä tunne käden lihaksia ja lihasryhmiä. Liikkuessa puku päällä käsieni kämmenet ovat suorassa sormia myöden ja käsivarteni ovat alkaneet pikkuhiljaa heilumaan liikkumisen aikana. Puku saa siis aikaan uusia liikeratoja.

 

Puvun vaikutukset aivotoimintaan:

Puvun ollessa säännöllisessä käytössä puku vaikuttaa aivojen toimintaan kokonaisvaltaisesti. Paras hyöty käytännön tasolla aivojeni toiminnan kautta näkyy rauhallisuutena. Pystyn keskittymään erilaisiin asioihin rauhallisemmin. En hermostu liian helposti esim. omaan cp-vamman aiheuttamiin kömpelyysongelmiin. Keskittymiskykyni on vaikeissa asioissa ja tilanteissa paljon hallitumpaa sekä käytän asioiden pohtimiseen ja harkintaan enemmän aikaa. Lisäksi puku ohjailee aivojen kautta liikkumiseen liittyviä aiemmin yllämainittuja asioita. Puvun välityksellä aivoihin viestittyy esim. tieto siitä, että minulla käytössä myös oikea jalka kokonaisuudessaan ja sitä saa käyttää oikeanlaisesti ja oikein oikeilla liikeradoilla.

Koska puku auttaa rauhoittumaan, se pienentää myös epilepsia-kohtausten alkamista ja kohtauksen puhkeamista. Puku vähentää myös stressiä, ilman sitä stressinsietokykyni on heikompi ja silloin myös epilepsiakohtausten riski on suurempi.

Yleisesti ottaen puku auttaa hahmottamaan ja löytämään omasta kehosta uusia ominaisuuksia joita en ole ennen kyennyt löytämään ja hahmottamaan. Painepuku on minun elämääni tuonut kokonaisvaltaisemman oman kehon hallinnan. Ajan myötä toivoisin oppivani hallitsemaan kehoani oikeilla liikeradoilla ja sitä kautta lievän cp-vamman aiheuttamat haitat vähenisivät. Painepuku on omalta osaltaan myös jokaisen arkipäivän kuntouttaja. Puvun hyödyt minulle ovat hyvin merkitykselliset, se on hiljainen kaveri joka opastaa ja neuvoo sinua hyödyntämään oman kehosi kaikkia osia oikeammalla tavalla. Sitä kautta olen oppinut itsestäni ja kehostani uusia asioita! Tämä taas kokonaisuutena tekee minusta ja kehostani ehjemmän ja iloisemman ihmisen. Iloisuus taas vaikuttaa arkeeni pelkästään positiivisella tavalla!

 

Lopuksi haluan sanoa lyhyesti:

Painepuku voi olla tavalliselle ihmiselle miltei mitätön asia, mutta minulle vaikeavammaisena ihmisenä se on korvaamattoman suuri oikean kävelyn mittainen askel elämässä!

<<<  Palaa takaisin uutisiin