30/01/2023

Miten Lymedin kankaat valmistuvat

Meille on ehdottoman tärkeää tuntea yhteistyökumppanimme ja ymmärtää tuotteidemme komponentit sekä niiden valmistusprosessit pintaa syvemmältä. Syvä materiaalitekninen osaaminen on kehitys- ja tutkimustyömme sydämessä.

Jokaisen vaatteita käyttävän tulisi meidän mielestämme tuntea vaatteiden valmistusprosessia syvemmin ja ymmärtää näiden prosessien monimutkaisuus. Täten päätimme esitellä teille yksityiskohtaisesti neuloskankaiden valmistusprosessin!

1. Kuidut

Lymed neulokset muodostuvat elastaani- ja polyamidikuiduista. Elastaanin erityisominaisuus on erittäin suuri elastinen venymä, joka palautuu kuormituksen jälkeen alkuperäiseen pituuteensa. Tunnetuimpia kauppanimiä elastaanikuiduille ovat esimerkiksi Lycra, Spandex, Roica ja Dorlastan. Toinen Lymed neuloksissa käytettävä kuitu on polyamidi, joka antaa neulokselle esimerkiksi kestävyyttä ja on tunnultaan miellyttävä ihoa vasten. Tunnetuimpia kauppanimiä polyamidille ovat esimerkiksi Nylon ja Tactel.

Tästä se lähtee! Kuvassa raaka-ainevaraston isoja kuiturullia.

Rullasta karannut elastaanikuitutupsu tuntuu ihanalta hypistellä

2. Neuloksen synty

Neuloksia voidaan valmistaa lukemattomilla eri “resepteillä” joko tasoneulos- tai pyöröneuloskoneilla riippuen millainen neuloksen rakenteesta halutaan.

Kuvan tasoneuloskoneeseen on johdettu tuhansia hiuksen hienoja kuituja, joista jokainen kulkee oman suunnitellun reittinsä. Koneeseen on ohjelmoitu haluttu neulos, joka muodostuu rivikerrallaan valmiiksi. Neulojen liike on niin nopeaa, ettei paljaalla silmällä yksittäisen neulan liikettä pysty seuraamaan. Silti yksinkertaisetkin ohuet, sileäpintaiset neulokset valmistuvat hämmentävän hitaasti jopa moderneilla koneilla.

Pyöröneuloskoneilla kangas muodostuu “tuubimuotoon”, joten myös neuloskoneen on luonnollisesti ympyrän muotoinen. Kuidut johdetaan koneeseen kuiturullakaapeista yläkautta ja valmis materiaalituubi kertyy rullalle koneen alapuolelle.

Valmiit neulokset varastoidaan odottamaan värjäysprosessia

Riippuen neuloksesta ja tavoitellusta lopputilasta pyöröneulotut tuubit saatetaan leikata auki ja rullata avonaisena kangasrullalle kuten tasoneulotut kankaat.

3. Pesu

Kaikki kankaat pestään aina ennen värjäystä, jotta mahdolliset epäpuhtaudet saadaan pois ja varsinainen värjäys saadaan onnistumaan.

Kompleksiset kankaat saatetaan höyryttää erikseen koneella, jotta se saadaan “rentoutumaan” värjäystä varten.

4. Värjäysnäyte

Ennen varsinaisen kangaserän värjäystä tehdään yleensä värjäysnäyte. Värjäystä varten on määritettävä jokaiselle värille oma väriresepti. Haluttu väri analysoidaan asiakkaan lähettämästä värinäytteestä spektrofotometrin avulla ja lähetetään tietokoneeseen joka sekoittaa perusväreistä oikean värien suhteen. Tätä väriä testataan pieneen mallitilkkuun joka käy värjäysprosessin läpi. Valmista näytettä verrataan asiakkaan lähettämään näytteeseen valokaapissa. Tietyt sävyt kuten ihon sävyt, harmaat ja turkoosin vihreät ovat erityisen haastavia värjätä.

 Lymed hyväksyy aina erikseen jokaisen uudet tilauserän värinäytteen. Näin värisävymme pysyvät mahdollisimman samanlaisina. Jokaisen tilauserän näytetilkku myös arkistoidaan laadunvalvonnallisista syistä.

5. Värjäys

Kankaan varsinainen värjäys voidaan toteuttaa monella eri tekniikalla ja erilaisin väriainein. Suuren kapasiteetin koneelliseen värjäykseen voidaan soveltaa esim. Jet tai Beam-värjäystekniikoita.

Eri värien ja eri materiaalien värjäyksen ympäristövaikutukset on helppo ymmärtää prosessin nähtyään. Tietyt värit, esimerkiksi neon-värit, saattavat vaatia koko pesuyksikön laitteiston pesun ennen laitteiston uudelleenkäyttöä. Jokainen eri sävy vaatii oman ainutlaatuisen kemikaali- ja väriainekombinaation riippuen värjättävästä materiaalista. Väri ja sen voimakkuus myös määrittelee sen, kauanko värjäysprosessi kestää.

 

Kankaat pestään aina värjäyksen jälkeen, jotta värjäysprosessin vaatimat aineet poistuvat materiaalista. Tekstiilialalla on käytössä paljon erilaisia sertifikaatteja, joiden avulla voidaan testauksen kautta todentaa, että tuotteessa ei ole haitallisia kemikaalijäämiä. EU:lla on omat säädöksensä esimerkiksi peti- ja lastenvaatteiden sisältämistä kemikaaleista ja niiden raja-arvoista.

Jet-värjäyksessä kangas pyörii isossa värjäyspesukoneessa vesi-, kemikaali- ja väriaineliemessä. Esimerkkinä värjäysprosessi valkoiselle värille kestää noin 6-8 h kun taas mustaksi värjäys saattaa kestää 16-18h.

Beam-värjäyksessä värjättävä kangas rullataan ison reiällisen sylinterin päälle, joka asettuu sylinterimäisen pesurin sisään. Vesi, kemikaali- ja väriainetta sisältävää liuosta pusketaan painella sylinterin sisään josta se leviää kangaskerroksiin. Rajoituksena tässä tekniikassa ovat kangaserän koko sekä materiaalin vahvuus, sillä hennot kankaat eivät tälle tekniikalle sovi.

6. Viimeistys

Viimeiseksi viimeistys! Kankaat käyvät värjäyksen jälkeen vielä viimeistyksen läpi viimeistyskoneessa. Lämmön avulla kangas kuivataan, venytetään ja asetetaan lopulliseen olomuotoonsa. Viimeistysvaiheessa voidaan materiaaliin lisätä mahdollisia viimeistysaineita kuten saniteettikäsittelyjä, aloe vera-uutetta, kofeiiniuutetta – vaikka mitä!

7. Laadunvarmistus

Jokaisesta Lymedille valmistetusta kangaserästä tarkastetaan aina testaamalla vähintään kankaan neliöpaino, venyvyys sekä pesunkesto testilaboratoriossa. Kankaiden ominaisuuksille on määritelty tavoitellut toleranssilukemat, joihin testituloksia verrataan.

Jokainen valmistettu kangasmetri tarkistetaan tarkastuskoneella. Kangas rullataan tarkastuskoneen valollisen sensoripöydän yli ja kone tarkastelee neulosta määriteltyjen parametrien puitteissa. Koneenkäyttäjä tarkastaa koneen lisäksi kangasta myös visuaalisesti samaan aikaisesti, mikäli koneelta jäisi jotain huomaamatta. Mikäli värjäyksessä olisi tullut materiaaliin vaikkapa läikkiä, niin tarkastaja merkkaa nämä kohdat huolellisesti kankaaseen.

8. Toimitus

Valmista tuli! Tarkastetut kangasrullat pakataan huolellisesti ja varastoidaan odottamaan kuljetusta Suomeen, jossa Lymediläiset ovat jo valmiina vastaanottamaan kangaserää.

<<<  Palaa takaisin uutisiin