Arpihoito

Arpihoito

Painevaatteita käytetään hypertrofisten arpien, keloidien ja eryteeman ehkäisyyn ja hoitoon. Painehoidosta hyödytään vain mikäli arpi ei ole vielä kypsynyt kokonaan. Kasvava arpi on tuore, kutiseva ja punoittava. Painevaate madaltaa arpea ja nopeuttaa paranemisprosessia. Painevaatteet ovat yleisesti hyväksytty hoitomuoto mm. palovammasta johtuvan arpikudoksien hoitoon. Painehoidon on osoitettu ohentavan dermistä, jolloin kollageenisäikeet uudelleenjärjestyvät epidermiksen mukaisesti. Vaatteen luoma paine vähentää kudosturvotusta sekä solujakaantumista. Tällöin arpi madaltuu, kun ihon kollageenisäikeet asettuvat epidermiksen suuntaisesti. Painevaatteen käytön yhteydessä voidaan käyttää myös erillisiä arvenhoitotuotteita (geelilevyt, silikonit).

Painehoitoa käytetään ennaltaehkäisevästi haavoille sekä ihonsiirteille, joilla on pitkä parantumisaika ja joissa on hypertrofisten arpien syntymisen riski. Painevaatteet pitäisi ottaa käyttöön heti, kun parantuva iho kestää optimaalista arvenhoitoon käytettävää painetta. Ensipainevaatteita, joissa on matalampi painetaso, voidaan käyttää välittömästi jo ennen varsinaista arpihoidon aloittamista. Vaatteita pitäisi käyttää 23 tuntia päivässä, keskimäärin 12 kuukauden ajan, tai niin pitkään kunnes arpi on täysin kypsynyt. Optimaalisen hoitopaineen saavuttamiseksi, painevaatteet pitäisi valmistaa mittatilauksena, jotta kudoksiin ei aiheutettaisi vahinkoa.

Huom: Vaatteiden istuvuutta pitää tarkkailla säännöllisesti kudosvahingon välttämiseksi. Painevaatteen teoreettinen paine pitäisi olla lähellä kapillaarien verenpainetta (20-30 mmHg). Vaate on vaihdettava tai muokattava joka toinen tai kolmas kuukausi optimaalisen paineen ja tuloksen saavuttamiseksi. Aktiivisilla potilailla (työelämässä olevat aikuiset ja lapset) tarve uusimiseen voi olla tiuhempikin. Painevaatteet on uusittava kun ne menettävät elastisuutensa, eivät pysy alkuperäisessä muodossaan, ovat öljyisiä, niissä on reikiä tai ongelmia vetoketjujen ja muiden kiinnityksien kanssa.

Lymed valmistaa mittatilaustuotteita jokaiseen kehon osaan huolimatta vamman laajuudesta. Painehoidon vaikutukset arvenkasvuun:

  • Hypertrofisten arpien ehkäiseminen ja hoito
  • Painevaate nopeuttaa arven kypsymistä
  • Dermis ohenee ja kollageenisäikeet uudelleenjärjestyvät epidermiksen mukaisesti
  • Arpi madaltuu ja pehmenee
  • Arven väri vaalenee
  • Poistaa kutinaa ja kipua

Arpihoitoon tarkoitettujen Lymed-painevaatteiden paine on rakennettu tasaisesti koko tuotteen laajuudelta. Lymed Skin-tuotteet ovat tehty pääasiassa mittojen mukaan. Tuotteita käytetään yksilölliseen arpihoitoon optimaalisella arvenhoitopaineella. Lymed Interim & Light-tuotteet ovat standardikokoisia kevyt- ja ensipainevaatteita, joita voidaan käyttää arpihoidossa ennen mittatilaustuotteiden tilaamista. Lymedin kevyt- ja ensipainevaatteet voivat saavuttaa 10-18 mmHg teoreettisen paineen, jolla on todettu olevan hyötyjä hypertrofisten arpien alkuvaiheen ehkäisyssä.

Sources: (Pressure garment therapy (PGT) of burn scars: evidence-based efficacy, 2013, B.S. Atiyeh, A.M. El Khatib,∗ and S.A. Dibo, Deitch 1983 [4a], Bloemen 2009 [5a], Davoodi 2008 [5b], Staley 1997 [5b], Robson 1992 [5b], Haq 1990 [3b], Latenser 2002 [5a], Niessen 1999 [5a], Berman 2008 [5b], Kloti 1982 [3a], Kloti 1979 [3b], Gauglitz 2011 [5a], Ogawa 2010 [5a], Esselman 2006 [5a], Latenser 2002 [5a], Mustoe 2002 [5a], Yamaguchi 1986 [2a], Candy 2010 [2a], Engrav 2010 [2a], Van den Kerckhove 2005 [2a], Garcia-Velasco 1978 [2b], Joseph M McCulloch & Luther C Kloth, Lymed)