Turvotuksen hoito kompressiolla

Turvotuksen hoito kompressiolla

Kompressiohoidon tarkoituksena on tehostaa lihaspumpun toimintaa ja tällä tavalla parantaa laskimoveren paluuta kohti sydäntä. Tämän lisäksi kompressiohoito vähentää nesteen vuotamista laskimoista kudoksiin sekä puristaa nestettä kudoksista takaisin laskimoihin ja imutiejärjestelmään, jolloin raajassa oleva turvotus ja haavaeritteiden määrä vähenevät.

Turvotuksen hoidossa paine on rakennettu tuotteeseen niin, että se vähenee proksimaalisesti alhaalta ylöspäin, kehon keskikohtaa kohden, paineen ollessa kovimmillaan kehon ääriosissa. Vaatteita kutsutaan lääkinnällisiksi kompressiovaatteiksi. Kompressiohoidolla tarkoitetaan kompressiotuotteilla toteutettavaa turvotuksen poistoa tai ennaltaehkäisyä. Kompressiohoidossa käytetään kaikkia kompressioluokkia, A-IV.

Kompressiohoitoa tarvitaan aina kun henkilöllä on laskimoiden vajaatoimintaa, lymfaödeema, laskimoperäinen säärihaava, loukkaantumisesta tai leikkauksesta johtuva turvotus. Turvotus syntyy, kun kudoksissa solujen välitilaan kertyy nestettä. Kertymisen syynä voi olla imusuoniston tai pinta-laskimoiden vajaatoiminta tai kudosvaurio. Kompressiotuotteilla autetaan kehon luonnollista lymfakiertoa.

Laskimoiden vajaatoiminnasta johtuva jalkojen turvotus syntyy, kun veren paluu alaraajoista laskimoita pitkin hidastuu ja laskimopaineen noustessa nestettä tihkuu hiussuonista kudoksiin eikä verisuoniston rinnalla kulkevan imusuoniston kapasiteetti riitä enää poistamaan kertynyttä nestettä. Laskimovajaatoiminnan yleisin ilmenemismuoto ovat suonikohjut, joita ilmenee 1/3 naisista, mutta se voi edetä myös ilman näkyviä muutoksia. Laskimovajaatoiminnan alkuvaiheessa turvotusta esiintyy vain iltaisin.

Pidemmälle edenneessä laskimovajaatoiminnassa kudosaineenvaihdunta heikkenee ja aiheuttaa suonikohjujen lisäksi säären alueen ihomuutoksia sekä tulehdusreaktion, jolloin myös imusuonisto vahingoittuu. Jatkuva turvotus saattaa aiheuttaa jopa säärihaavan. Turvotuksen ennaltaehkäisyä suositellaan istuma- ja seisomatyötä tekeville sekä matkakäyttöön lento-, juna- ja automatkoille. Ennaltaehkäisy on tärkeää myös raskauden aikana ja leikkausten jälkihoidossa. Perintötekijöistä johtuvien sairauksien oireiden alkamista voidaan viivästyttää huomattavasti ennalta-ehkäisevän hoidon avulla.

Kompressiotuotteita käytetään aina jalkeilla ollessa, hoitoon vahvasti sitoutuen. Kompressiohoidon käytölle nukkuessa tai levossa ei ole estettä, mutta tuotteen voi poistaa tai kompressiotasoa laskea, jos se tuntuu epämukavalta.

Kompressiohoidon eli turvotuksen estohoidon tavoitteet:

  • Ennaltaehkäisy
  • Ylimääräisen nesteen poistaminen elimistöstä
  • Tulehduksen vähentäminen
  • Kivun vähentäminen

Lymed Compression-tuotteet ovat pääasiallisesti mittatilaustuotteita, joiden kompressioluokka valitaan potilaan oman hoitohenkilökunnan kanssa.

 

CCL A: ennaltaehkäisy (10-14 mmHg)

– Henkilöt, joilla alttiutta imunestekierron häiriöihin
– Lievä, ohimenevä turvotus
– Laajentuneet verisuonet (telangiectasia)

CCL I: mieto (15-21 mmHg)

– Suonikohjut
– Päivittäinen turvotus, eli lymfaödeema
– Raajojen kärkiosien sinerrys (akrosyanoosi)
– Suonikohjuleikkauksien ja laajentuneiden verisuonten laseroinnin jälkihoito
– Nivelrikko (artroosi)

CCL II: keskivahva (23-32 mmHg)

– Laskimotukoksen ja keuhkoembolian hoito
– Säärihaavojen hoito
– Suonikohjuleikkauksien ja laajentuneiden verisuonten laseroinnin jälkihoito
– Trauman jälkihoito
– Laskimovajaatoiminta
– Parantumaton lymfaödeema
– Lipoedeema

CCL III: vahva (34-46 mmHg)

– Vakava lymfaödeema
– Krooninen ihonalaiskudoksen tulehdus
– Parantumaton lymfaödeema

CCL IV: erittäin vahva (>49 mmHg)

Ylläolevat indikaatiot äärimmäisen vakavassa muodossa

Sources: (Lymed, Brijesh Nair Indian Dermatol Online J. 2014 Jul-Sep; 5(3): 378–382., Suomen Haavanhoitoyhdistys https://shhy.fi/site/assets/files/1041/potilashoito-ohje.pdf)