Usein kysytyt kysymykset

Tuotteemme

1. Onko vastahiha boleromallisella kiinnityksellä paras ratkaisu hihan ylhäällä pitämiseen? Onko muita vaihtoehtoja?

2. Ovatko Lymed-tuotteet lämpimiä käytössä? Pystyykö niiden päällä käyttämään muita vaatteita?

3. Tuotteen silikoninauha aiheuttaa ihoärsytystä ja näppylöitä, onko kyseessä silikoniallergia ja miten voi ehkäistä sitä?

4. Kompressiosukkani kärkeen tuli reikä mielestäni liian nopeasti käyttöönoton jälkeen.

5. Kompressiohihani tuntuu painavan kyynärtaipeeseeni työpäivän aikana ja tuntuu todella ikävältä, mitä voin tehdä?

6. Tilasin juuri reisisukan, mutta tuote ei pysy ylhäällä vaan valuu jatkuvasti. Mitä teen?

7. Vanhempi henkilö tarvitsisi kompressiosukat, mutta hänellä on vaikeuksia pukea niitä. Onko tähän jotakin ratkaisua?

8. Käytän pitkähihaista Lymed-paitaa arpihoitoon. Kämmeneni ja sormeni turpoavat käytössä?

9. Miksi Lymed ei käytä silikonilla laminoituja painevaatteita arpihoidossa?

10. Teettekö uimapukuja mittatilauksena? Onko valikoimassanne vedenpitäviä painevaatteita?

 

Materiaali

1. Onko tuotteenne steriloituja ja hajuttomia?

2. Hoito-ohjeissanne lukee, että tuotetta tulisi pestä päivittäin, miksi näin?

3. Miksi tuotteissanne ei ole luonnonkuituja mm. puuvillaa?

4. Tuotteissanne on paljon elastaania, miksi ja miten se vaikuttaa tuotteisiin?

5. Olen huomannut, että tukisukkia on pyörö- ja laakakudottuja sekä neuloksia. Miten Lymed-tuotteet ovat tehty?

6. Olen käyttänyt kompressiotuotettani nyt kaksi viikkoa ja tuote tuntuu löysemmältä kuin ensimmäisellä pukemiskerralla, mistä tämä johtuu?

7. Pesin tuotteeni ensimmäistä kertaa ja nyt tuote tuntuu erilaiselta, mistä tämä johtuu?

8. Hoidan yläraajaturvotustani mm. uimalla ja käymällä vesiterapiassa, voiko tuotetta käyttää myös vedessä?

9. Suosittelette mietoa pesuainetta, joka ei sisällä entsyymejä, valkaisuaineita, kirkasteita tai vahvoja hajusteita. Mitä tämä tarkoittaa?

 

Mittaaminen ja tilaaminen

1. Voinko kopioida mittoja tilauslomakkeelta toiselle?

2. Jos mitattavan sormi on todella koukussa, mitataanko sormen pituus sisä- vai ulkopuolelta?

3. Miten kerron asiakkaalle, millainen tuote hänen tulee hankkia?

4. Mistä saan apua yksilöllisen painevaatteen suunnitteluun?

5. Mistä saan tietää tuotteen kustannusarvion maksusitoumusta varten?

6. Voinko yhdistää mittatilaustuotteen ja vakiokokoisen tuotteen?

7. Tuotteita käyttävä lapsi kasvaa nopeasti, kuinka usein vaate pitää uusia?

8. Mitä otan huomioon, kun mittaan istuvaa tai makavaa asiakasta?

9. Miksi kompressiotuotteet kannattaa mitata aamuisin?

10. Milloin tilaan uuden tuotteen?

11. Miten lähetän tilaukseni Lymedille?

 

Paine – & kompressiohoito

1. Koska on tarpeellista siirtyä ensipainetuotteista mittatilaustuotteisiin arpia hoidettaessa?

2. Missä vaiheessa arven kasvua painehoidosta on hyötyä? Voiko painevaatteella hoitaa vanhaa arpea?

3. Paineellisilla sukilla on monta nimeä: kompressiosukka, lentosukka, tukisukka ja niin poispäin. Mitä nämä kaikki tarkoittavat?

4. Mitä eroa on vakiokokoisilla ja mittatilauksena tehdyillä tuotteilla?

5. Kuinka pitkään voin käyttää tuotettani? Voiko tuotetta pitää myös yöllä?

6. Miksi minun kannattaisi hankkia useampi sama tuote?

 

Saatavuus

1. Mistä löydän lähimmän Lymed-tuotteiden jälleenmyyjän?

2. Haluaisin kokeilla painetuotteita sairauteni hoitoon, mutta lääkärini ei tunne painehoitoa. Miten toimin?

3. Luulen, että saisin painetuotteeni maksusitoumuksella, miten toimin?

4. Miksi Lymed-mittatilaustuotteiden toimitusaika on useita viikkoja, kun muiden valmistajien tuotteita saa parhaimmillaan muutamassa päivässä?

Tuotteemme

1. Onko vastahiha boleromallisella kiinnityksellä paras ratkaisu hihan ylhäällä pitämiseen? Onko muita vaihtoehtoja?

Hoitohihoihimme on saatavilla kolme eri kiinnitystyyppiä: kaksi erilaista remmikiinnitystä (mallit 1 ja 2) sekä vastahiha boleromallisella kiinnityksellä (malli 3). Sopiva kiinnitysmalli valitaan asiakkaan toiveiden ja yksilöllisten mittojen mukaan. Boleromallinen kiinnitys on usein tarpeen, jos hihan ylhäällä pysyminen on erityisen haastavaa, tai asiakas kokee remmikiinnityksen epämukavaksi.

Suosittelemme kuitenkin harkitsemaan boleromallisen kiinnityksen vaihtoehdoksi paitaa. Käyttökokemusten perusteella on havaittu, että boleromallin istuvuus ei ole optimaalinen kaikille käyttäjille, vaan puuttuvan helman vuoksi se lähtee helposti nousemaan ylöspäin aiheuttaen epämukavuutta. Paita, jonka helma ylettyy selvästi rinnan alapuolelle, pysyy boleroa paremmin paikoillaan. Paidan vastahiha voi olla lyhyt tai pitkä asiakkaan toiveen mukaan.

2. Ovatko Lymed-tuotteet lämpimiä käytössä? Pystyykö niiden päällä käyttämään muita vaatteita?

Lymed-tuotteet on suunniteltu päivittäiseen käyttöön, ja suuri osa asiakkaitamme käyttää niitä päivittäin pitkiä aikoja – jopa ympäri vuorokauden. Tämän vuoksi materiaalissamme on erityisesti huomioitu hengittävyys ja käyttömukavuus. Tuotteita käytetään yleensä alusvaatteena, joten liiallinen lämmittävä vaikutus ei ole suotavaa. Tuotteemme on valmistuettu polyamidista ja elastaanista, eikä niissä ole esimerkiksi puuvillaa, joka useimmiten tuntuu käytössä lämpimältä. Paine vaikuttaa ihon pintaverenkiertoon, minkä vuoksi vaatteet voivat tuntua käytössä jopa hieman viileiltä.

3. Tuotteen silikoninauha aiheuttaa ihoärsytystä ja näppylöitä, onko kyseessä silikoniallergia ja miten voi ehkäistä sitä?

Kirjallisuuden perusteella suurin osa reaktioista, joita silikonit aiheuttavat, ovat non-allergisia ja epäspesifejä. Tällöin kyseessä on usein miten silikonin aiheuttama herkkyysreaktio. Tällaiset silikonin aiheuttamat ihoärsytykset liittyvät pääasiassa ihoon ominaisuuksiin, ihonhoitotuotteisiin ja hygieniaan – sekä näiden kaikkien yhteisvaikutukseen. Yksilölliset tekijät, kuten ihon pH, mikrobikanta, hien määrä, ihovoiteiden käyttö sekä hygienia, voivat aiheuttaa ihoärsytystä. Silikonin aiheuttama isoärsytys saattaa pahentua hikoilun lisääntymisen seurauksena, esimerkiksi kesäisin.

Ärsytykseen voi koettaa vaikuttaa puhdistamalla tuotteen silikoninauhaa ja alla olevaa ihoa totuttua tiheämmin. Silikoninauhaa voi pyyhkiä puhtaaksi useita kertoja päivässä. Alla olevan ihon voi jättää rasvaamatta ihotuotteilla kohdasta, johon silikoninauha osuu. Kaikki tuotteet voidaan valmistaa joko ilman silikoninauhaa tai sen paikkaa vaihtamalla. Silikoninauhamalleja on myös useita, joita voi vaihtaa tuotteeseen myös kesken käytön. Joissakin tapauksissa on harkittava myös tuotemallin vaihtamista sellaiseen, jossa ei ole tarvetta käyttää silikoninauhaa (esimerkiksi erilaiset remmikiinnitykset ja peittävämmät tuotemallit).

4. Kompressiosukkani kärkeen tuli reikä mielestäni liian nopeasti käyttöönoton jälkeen.

Kulutusalttiissa tuotteissa (kuten esim. sukat ja käsineet) käyttöikä saattaa vaihdella käyttäjien välillä huomattavastikin. Tuotteiden kulumisnopeuteen vaikuttavat käyttäjän anatomia, ulkoisten tekijöiden hankausvaikutus sekä tuotteen hoito ja käyttötiheys.

Sukissa yleisintä on juuri jalan anatomian ja ulkoisten tekijöiden (kitka) yhteisvaikutus. Tässä tapauksessa ennenaikaisen kulumisen on voinut aiheuttaa esim. liian pitkä varpaankynsi, poikkeuksellinen varpaan tai jalan muoto suhteessa käytettyihin kenkiin tai jalan kovettumat. Sukan käyttöikää voi yrittää pidentää käyttämällä toista ohutta sukkaa tuotteen päällä, tarkistamalla käytössä olevien kenkien sisäosat ja pohjalliset sekä pitämällä huolta jalan kynsistä ja ihosta.

5. Kompressiohihani tuntuu painavan kyynärtaipeeseeni työpäivän aikana ja tuntuu todella ikävältä, mitä voin tehdä?

Lymed-tuotteiden taivekohdissa on anatomiset muotoilut, joiden tehtävänä on poistaa epämukavuuden tunnetta nivelten kohdalta.

Mikäli nämä muotoilut eivät riitä poistamaan käytön aikana koettua epämukavuutta, tuote voidaan suunnitella todellisen käytön mukaan ja taivekohtien anatomista muotoilua muuttaa. Jo tuotteen tilausvaiheessa on mahdollista ottaa huomioon erilaiset asennot tuotteen käytön aikana. Tästä esimerkkinä pitkäaikainen näyttöpäätetyö, jossa kädet ovat koukistuneena suurimman osan päivää. Tuotteita voidaan tehdä eri käyttötarkoituksiin varsinkin, jos käytössä on useampi tuote yhtä aikaa (esim. yksi hiha töihin ja toinen vapaa-aikaan).

6. Tilasin juuri reisisukan, mutta tuote ei pysy ylhäällä vaan valuu jatkuvasti. Mitä teen?

Joissakin tapauksissa, riippuen täysin yksilön anatomiasta sekä kehon koostumuksesta, reisisukka ilman erilliskiinnityksiä ei ole toimivin ratkaisu. Tällöin suosittelemme tuotemallin tai silikoninauhan vaihtoa tai erilaista kiinnitysratkaisua tuotteeseen.

Painetuotteen käytöllä voidaan myös saada aikaiseksi raajan ympärysmittojen pienenemistä huolimatta tuotteen käyttötarkoituksesta. Tässä tapauksessa ota yhteyttä Lymed-tuotteesi jälleenmyyjään tarkastaaksesi ympärysmittasi. Mittojen kaventuessa tuote voidaan usein muuttaa uusien mittojen mukaiseksi.

7. Vanhempi henkilö tarvitsisi kompressiosukat, mutta hänellä on vaikeuksia pukea niitä. Onko tähän jotakin ratkaisua?

Lymed-tuotteisiin on mahdollista saada erilaisia ratkaisuja helpottamaan pukemista. Suosituin näistä on vetoketju, joka voidaan toteuttaa eri pituuksissa. Vetoketju voidaan sijoittaa mihin kohtaa sukkaa tahansa, käyttäjän omien mieltymysten ja pukemismahdollisuuksien mukaan. Vetoketjullisiin tuotevaihtoehtoihin on mahdollista saada vetoketjun kiinnitystä helpottavia apuhakasia. Vetoketjuratkaisut ovat käteviä haavanhoidossa nopeuttaen siteiden vaihtoa, esimerkiksi säärihaavojen hoidossa. Avusteisessa pukemisessa vetoketjun käyttö voi nopeuttaa päälle laittoa ja helpottaa avustajaa. Suosittelemme tutustumaan eri pukemistekniikoihin sekä yleisesti saatavilla oleviin pukemisen apuvälineisiin.

8. Käytän pitkähihaista Lymed-paitaa arpihoitoon. Kämmeneni ja sormeni turpoavat käytössä?

Vastaus tulossa pian. Sitä ennen tiedustele ratkaisuja Lymed-asiakaspalvelusta!

9. Miksi Lymed ei käytä silikonilla laminoituja painevaatteita arpihoidossa?

Painehoito on ensisijainen hoitomenetelmä arpihoitoon. Painevaatteiden kanssa voidaan aina käyttää vapaavalintaisia haavan- tai arvenhoitotuotteita. Lymed Oy ei valmista painevaatteita, joissa on silikonilaminointi tai integroituja silikonilevyjä hoidon sekä tuotteen moninaisuuden säilyttämiseksi.

Painevaatteita käytetään suurimmaksi osaksi jopa ympärivuorokautisesti, mutta silikonituotteilla on joitain käyttörajoituksia. Silikonia ei saa käyttää iholla 24 tuntia pidempään maseraatioriskin vuoksi. Silikoni on tiedetty aiheuttavan ärsytystä osalla potilaista, jolloin käyttö pitää hetkellisesti lopettaa. Koska painevaatteessa ei ole integroitua, hoitavaa silikonia, tämä tarkoittaa, että painehoitoa ei tarvitse lopettaa, mikäli silikoniärsytystä ilmenee.

Silikonituotteiden käyttö on hyvin paikallista, vain sen arven kohdalla, joka on kypsymisasteeltaan sille valmis. Silikonituotteita ei saa käyttää haavaan. Lymed-painetuotteita saa käyttää sekä haavan että arven hoidossa. Hoitohenkilökunta voi päättää ihon kunnon ja tilanteen mukaan käyttää painevaatteen kanssa joko haavan- tai arvenhoitotuotetta – tällöin painehoito voidaan aina aloittaa mahdollisimman pian.

Suurilla alueilla silikonilaminoidun painevaatteen käyttö ei ole siis tarpeellista eikä käyttömukavuutta lisäävää. Silikonituotteita suositellaan myös pestäväksi vielä useammin kuin painevaatteita, jotta ne säilyttäisivät hoito-ominaisuutensa mahdollisimman pitkään.

On myös otettava huomioon, että silikonilaminointi vaikuttaa painevaatteiden materiaalien venyvyysominaisuuksiin niitä huonontavasti. Lääkinnällisen paineen rakentaminen sekä tuotteen pitkäikäisyyden saavuttaminen on mahdotonta, mikäli tuote ei pääse palautumaan ollenkaan käyttökertojen välissä. Venymätön painevaate voi myös pahimmillaan aiheuttaa pistepainetta sekä painehaavoja. Venymätön materiaali vaikuttaa myös raajojen liikelaajuuteen rajoittaen mobiliteettia. Tuote ei olisi enää hengittävä ja se olisi myös vaikea pukea lisääntyneen kitkan takia.

10. Teettekö uimapukuja mittatilauksena? Onko valikoimassanne vedenpitäviä painevaatteita?

Lymed-materiaalit ovat suunniteltu ainoastaan painehoidon sovelluksiin. Tuotteitamme voi toki käyttää vesiterapiassa tai -harrastuksissa, jolloin tuotteet on huuhdeltava ja pestävä ohjeen mukaan heti käytön jälkeen. Varsinaiset uimapuvut eivät kuulu valikoimiimme. Materiaalimme eivät ole vedenpitäviä eivätkä näin ollen estä kastumista. Uimavaippojen, kuivapukujen ja mittatilausuimapukujen valmistajia löytyy mm. internetistä.

Materiaali

1. Onko tuotteenne steriloituja ja hajuttomia?

Tuotteemme ovat lääkinnällisen luokan 1 apuvälineitä, jolloin tuotteita ei steriloida eikä niiltä vaadita hajuttomuutta. Tuotteen materiaalit, tuotepakkauksemme ja printtimateriaalimme valmistetaan noudattaen EU:n kemikaaliviraston REACH-asetusta turvallisesta kemikaalien käytöstä. Käyttämämme kankaat ja muut tekstiilimateriaalit ovat hajusteettomia sekä tutkitusti haitta-aineettomia sekä allergisoimattomia Öko-tex -standardin mukaisesti. Pyrimme näiden lisäksi kaikessa toiminnassamme huomioimaan asiakaskuntamme erityisryhmiä, kuten esimerkiksi hajusteyliherkkiä asiakkaitamme. Kaikissa materiaaleissa on aina jonkinlainen kevyt ominaistuoksu, kuten esimerkiksi puuvillassa tai villassa. Tekstiilimateriaalimme myös säilytetään ilmavasti, ilman ilmatiivistä kuljetuspakkausta ennen käyttöönottoa tuotantoon. Käytämme pusseissamme PVC:tä ympäristöystävällisempää ja vähemmän haitallisia kemikaaleja sisältävää EVA-muovia, jota käytetään mm. suusuojissa, crocs-kengissä, ortooseissa ja materiaalien vedenpitävyyskäsittelyissä. EVA-materiaalille tyypillistä on sen valmistuksen jälkeinen viinietikkamainen ominaistuoksu, jota saattaa esiintyä pakkauspusseissamme. Tuoksu haihtuu pusseista käytön aikana.

2. Hoito-ohjeissanne lukee, että tuotetta tulisi pestä päivittäin, miksi näin?

Hoito-ohjeilla pyrimme auttamaan asiakasta huolehtimaan tuotteestaan parhaalla mahdollisella tavalla. Tavoitteemme on ohjeistaa asiakkaitamme niin, että heidän tuotteensa kestäisivät mahdollisimman kauan. Pääasiallisesti tuotteemme korvataan asiakkaalle maksusitoumuksella ja esimerkiksi näissä tapauksissa vain kahden tuotteen on riitettävä koko vuodeksi ja tällöin tuotteen huolellinen hoito korostuu entisestään.

Ymmärrettävää on, että vaatteiden jokapäiväinen pesu on haastavaa, varsinkin yhden hengen talouksissa, joissa pyykkiä ei kerry päivittäin pestäväksi. Tärkeintä on kuitenkin se, että tuotteita pyritään pesemään niin usein kuin mahdollista. Pyykinpesua voi joutua suunnittelemaan tavallista enemmän.

Tekstiiliteknisestä näkökulmasta tarkasteltuna oikea pesu on kiistatta tärkein asian kun puhutaan painevaatteen pitkäikäisyydestä. Painevaate joutuu käytössä valtavalle rasitukselle johon ei voi verrata mitään muita normaaleja trikoo/puuvillavaatteita. Painetta vaatteessa pitävät yllä materiaalin elastaanikuidut, joita kankaan neliöpaino sisältää suhteessa eniten. Mikroskoopilla tarkasteltuna elastaanikuitu on täynnä reikiä, jotka venytetyssä tilassa, eli kun tuote on käytössä, avautuvat. Ihokontaktissa reiät täyttyvät ihon rasvasta, talista ja ihohilseestä. Kun tuote otetaan pois käytöstä ja kuidut rentoutuvat, niin lika jää supistuneiden aukkojen sisään. Tämä haurastuttaa elastaanikuitua sisältäpäin, joka ajan kanssa menettää elastisuuttaan ja lopulta katkeaa. Tämä ilmiö on havaittavissa selkeimmin esimerkiksi vanhoissa uimahousuissa. Ihmisten ihon happamuuspitoisuus voi myös vaihdella paljon ja vaikuttaa siksi eritasoisesti materiaalin kulumiseen. Pesemällä tuotetta pesukoneessa ilman huuhteluainetta taataan se, että elastaanikuitujen reiät avautuvat ja lika puhdistuu syvältä kuiduista.

3. Miksi tuotteissanne ei ole luonnonkuituja mm. puuvillaa?

Painevaatteet joutuvat käytössä kovalle koetukselle ja niitä vaaditaan paljon sekä hoitona että tekstiilituotteena. Paine- ja kompressiovaatteessa elastinen palautumiskyky on sen ominaisuuksista tärkein. Kompressiotuotteiden materiaaleja valittaessa kannattaa arvioida tämän palautumiskyvyn lisäksi materiaalin tuntua; onko se miellyttävä, ohut vai paksu.

Kun materiaalia venytetään, ja päästetään vapaaksi, materiaali palautuu alkuperäiseen mittaansa ja muotoonsa. Jokaisella materiaalilla on kuitenkin olemassa maksimiarvo, jonka yli venytettäessä se ei enää palaudu alkuperäisiin mittoihinsa vaan se jää pidemmäksi eli ”venähtää”. Tätä maksimiarvoa nimitetään kimmorajaksi. Kimmorajan yli venytettäessä venähtäminen materiaalissa jää pysyväksi. Kuidun sisällä molekyylien ja atomien väliset sidokset katkeavat ja tämä aiheuttaa plastisen, pysyvän muodonmuutoksen.

Esimerkiksi puuvilla on kuitu, joka venyttämisen jälkeen ei palaudu alkuperäiseen mittaansa ja muotoonsa. Puuvilla on joustamaton ja jäykkä kuitu ja sen kiteinen osuus kuiduista onkin n. 70%. Se jää venyneeseen muotoon, mikä ei yleensä ole toivottua- esimerkkinä polvipussien muodostuminen housuihin. Kuidun pysyvä muodonmuutos venytyksen johdosta on yhtä haitallinen ilmiö kuin kuidun katkeaminen, sillä se rajoittaa kuidun käyttömahdollisuuksia. Lisäksi ympäröivät olosuhteet, kuten kosteus ja lämpötila vaikuttavat puuvillaan venymään. Mukavasta tunnustaan huolimatta puuvilla ei edellä olevien ominaisuuksiensa takia sovellu kompressiovaatteisiin. Puuvillaa voidaan kompressioneulokseen lisätä muutaman prosentin verran, mutta näin pienenä osuutena sen hyvät puolet eivät pääse oikeuksiinsa.

4. Tuotteissanne on paljon elastaania, miksi ja miten se vaikuttaa tuotteisiin?

Lymed-tuotteiden materiaali on sekoitus elastaania ja polyamidia. Elastaanilankojen käyttö kankaassa lisää sen joustavuutta ja käyttömukavuutta, ja tämä saavutetaan jo sekoittamalla elastaania muihin materiaaleihin muutaman prosentin verran. Nostamalla elastaanin määrää edelleen kankaasta ei kuitenkaan tehdä entistä joustavampaa, vaan siihen saadaan lisää voimaa eli resistanssia venymistä vastaan. Juuri tämä voima vaikuttaa neuloksessa sen palautumiskykyyn venytyksen jälkeen. Elastaani siis pitää neuloksen rakenteen ”kasassa”. Paine- ja kompressiovaatteessa elastaanin palautumiskyky on sen ominaisuuksista tärkein. Elastaanin avulla neuloksesta saadaan kompakti materiaali hyvällä venyvyydellä ja venytyksestä palautumiskyvyllä.

5. Olen huomannut, että tukisukkia on pyörö- ja laakakudottuja sekä neuloksia. Miten Lymed-tuotteet ovat tehty?

Tekstiilimateriaalit jakautuvat pääasiassa kudoksiin ja neuloksiin. Kompressio- ja painetuotteet ovat pääasiassa neuloksia.

Lymed-tuotteet on tehty tasoneulotusta loimineuloksesta (flat knitted warp knit)
-Materiaali ei siis ole laaka- tai pyörökudottu
-Ominaisuuksina ovat mm. erinomainen paineenkestävyys, kankaan purkautumattomuus sekä haastavien muotojen rakennettavuus.

Neuloksia on karkeasti olemassa kahta eri tyyppiä:
1. Loimineulos – warp knit
2. Kudeneulos – weft knit

Neuloksia voidaan valmistaa kahdella eri tavalla
a) Pyöröneulonta – circular knitting
b) Tasoneulonta – flat knitting

Loimineulokset ovat neuloksista moninaisimpia ja ne voivat olla todella monimutkaisia. Pyöröneulonnassa tuote neulotaan ympyrän muotoon ja useimmat kompressiosukat ovatkin juuri pyöröneulottuja. Pyöröneulonnan haasteena on saada lieriöön voimakkaita ympärysmitan muutoksia koska silmukoiden määrää on vaikea lisätä ja poistaa lyhyellä matkalla. Tasoneulotusta kankaasta tehtyyn tuotteeseen on tehtävä yksi tai useampi sauma, jotta neuloksesta saadaan lieriön mallinen tuote.

Kompressio- ja painetuotteiden materiaaleihin liitettyjä termejä, kuten laakakudos tai pyörökudos, ei oikeastaan voida käyttää puhuttaessa kompressio- ja painetuotteista. Asian selventämiseksi (tai vielä vähän sekoittamiseksi), tasoneulontaa voidaan kuitenkin nimittää myös laakaneulonnaksi.

Tuotteen ominaisuuksiin vaikuttavat materiaaleissa mm. sen sidos, langan vahvuus ja lankatiheys – sekä tapa, jolla eri valmistajat muodostavat kompression tai paineen tuotteisiinsa materiaaliensa avulla. Mikäli eri tuotteiden materiaaleja pitää verrata, niin silloin kannattaa arvioida ennemmin materiaalin palautumis- ja venyvyysominaisuuksia eli kompression ”pysyvyyttä” sekä materiaalin tuntua; onko miellyttävä, ohut vai paksu. Voidaan kuitenkin yleisesti sanoa, että tuotteet, joissa on enemmän saumoja, voidaan valmistaa istuvammaksi kuin saumaton tuote – oli materiaali mikä tahansa. Saumattoman ja yhden sauman tuotteet on mahdollista valmistaa istuvaksi yksinkertaisiin ruumiinosiin, joissa ei ole suuria ympärysmittojen vaihteluita, kuten esimerkkinä hihaputki käsivarteen.

6. Olen käyttänyt kompressiotuotettani nyt kaksi viikkoa ja tuote tuntuu löysemmältä kuin ensimmäisellä pukemiskerralla, mistä tämä johtuu?

On normaalia, että tuotteen käytön aloituksen jälkeen aineenvaihdunta voimistuu ja ylimääräiset nesteet poistuvat kehosta. Ympärysmittasi ovat siis saattaneet pienentyä. Ota yhteyttä Lymed-tuotteesi jälleenmyyjään tarkastaaksesi ympärysmittasi. Mittojen kaventuessa tuote voidaan usein muuttaa uusien mittojen mukaiseksi.

On myös erittäin yleistä, että painevaatteita käyttäessä keho tottuu paineen tunteeseen. Tottumisen takia tuotteen paine ei välttämättä tunnu yhtä voimakkaalta kuin tuotteen ensimmäisillä pukemiskerroilla, vaikka paine itse tuotteessa on sama.

7. Pesin tuotteeni ensimmäistä kertaa ja nyt tuote tuntuu erilaiselta, mistä tämä johtuu?

Tuote on hyvä aina pestä ennen ensimmäistä käyttöä. Tuotteen tuntuma muuttuu ensimmäisien pesujen aikana kankaan rakenteen, eli sen kuitujen, asettuessa. Lue lisää Lymedin käyttämistä materiaaleista täältä!

8. Hoidan yläraajaturvotustani mm. uimalla ja käymällä vesiterapiassa, voiko tuotetta käyttää myös vedessä?

Lymed-tuotteita voi käyttää vedessä. Tuotteet tulee kuitenkin pestä pesuohjeen mukaisesti käytön jälkeen, sillä materiaaliin jää epäpuhtauksia luonnon- ja allasvesistä.

9. Suosittelette mietoa pesuainetta, joka ei sisällä entsyymejä, valkaisuaineita, kirkasteita tai vahvoja hajusteita. Mitä tämä tarkoittaa?

Materiaalin elastisuuden säilymiseksi mahdollisimman pitkään, on kiinnitettävä huomiota pesuaineen valintaan. Useat pesuaineet tai pesuaineiden lisäaineet vaikuttavat materiaaliin sitä heikentäen tai siihen kerääntyen. Erityisesti huuhteluaineiden käyttö on erittäin haitallista Lymed-tuotteille. Elastaanille haitallisia aineita ovat mm. valkaisuaineet, kirkasteet, hajusteet, pehmennysaineet, huuhteluaine, entsyymit ja zeoliitit. Suosittelemme pesuaineita, jotka ovat hellävaraisia materiaaleille eivätkä sisällä edellä mainittuja aineita. Tällaisia pesuaineita löytyy yleensä markettien ja tavaratalojen ekologisten ja allergiaherkille suunnattujen pesuaineiden joukosta.

Mittaaminen & tilaaminen

1. Voinko kopioida mittoja tilauslomakkeelta toiselle?

Ei mielellään. Lähtökohtaisesti ei voida olettaa, että asiakkaan ympärys- tai pituusmitat on otettu samoista kohdista varsinkaan, jos mittaaja on vaihtunut. Pituusmittoihin vaikuttavaa oleellisesti esimerkiksi se, mistä kohdasta lantion ja vyötärön mitat on otettu. Vyötärö mitataan useinmiten kapeimmasta kohdasta, mutta mittauskohta voi myös vaihdella sen mukaan, mitataanko asiakkaalle housua vai paitaa.

Lymed suosittelee aina mittaamisen aloittamista alusta tuotteen mittausohjeen mukaan.

2. Jos mitattavan sormi on todella koukussa, mitataanko sormen pituus sisä- vai ulkopuolelta?

Koukistuneen sormen mittaaminen aloitetaan pyrkimällä mahdollisuuksien mukaan suoristamaan sormea ennen mittaamista. Avustaja voi pitää sormea paikoillaan. Mikäli sormea ei saada suoristettua, otetaan pituusmitat sekä ulko- että sisäpuolelta. Silloin koukistus voidaan huomioida tuotetta kaavoittaessa. Tarvittaessa mittaa voi ottaa myös sormen sivulta.

3. Miten kerron asiakkaalle, millainen tuote hänen tulee hankkia?

Joskus asiakas on tarpeen lähettää hankkimaan tuotteensa suoraan meiltä. Koska emme tunne asiakkaan hoitoa tai tuotetarvetta, meidän on tärkeää tietää tarkasti, millaista tuotetta asiakas tarvitsee. Tätä varten verkkosivujemme aineistopankissa on valmis lähete tuotteille. Täytä lomake, ja anna se asiakkaalle mukaan. Väärinkäsitysten välttämiseksi pyydämme täyttämään lähetteen huolella. Raksittavien kohtien lisäksi voit vapaasti kirjoittaa meille lisätietoja tekstikenttiin tai lomakkeen kääntöpuolelle. Täytäthän myös omat yhteystietosi, niin otamme yhteyttä asian tiimoilta tarvittaessa. Jos toivot yhteydenottoa ennen tuotteen valmistusta, kirjoitathan sen lähetteeseen.

4. Mistä saan apua yksilöllisen painevaatteen suunnitteluun?

Asiakaspalvelumme on avoinna pääasiassa arkisin klo 8-16. Meihin voi ottaa yhteyttä puhelimitse tai sähköpostilla. Vastaamme mielellämme kaikkiin tuotteen suunnitteluun liittyviin kysymyksiin ja autamme suunnittelemaan asiakkaan tarvetta vastaavan tuotteen. Asiakaspalvelumme pyrkii vastaamaan kysymyksiin niin pitkälle kuin mahdollista, mutta tuotesuunnittelijoita ja mittaajia konsultoidaan heti tilanteen niin vaatiessa. Kiperissä tapauksissa kuvat, alustavat mitat ja laajat taustatiedot auttavat meitä eteenpäin!

Muistathan kuitenkin, että Lymedillä ei ole hoitovastuuta, vaan päätökset tuotteesta ja hoidosta tekee aina potilaan hoidosta vastaava taho.

5. Mistä saan tietää tuotteen kustannusarvion maksusitoumusta varten?

Hinnastot ovat saatavilla kaikille asiakkaillemme ja jälleenmyyjillemme, mutta ne eivät ole julkisesti näkyvillä verkkosivuillamme. Hinnaston voi pyytää omaan käyttöönsä asiakaspalvelustamme puhelimitse tai sähköpostilla.

Koska tuoteratkaisut ovat usein monimutkaisia ja koostuvat erilaisista hinnaston mukaisista tuotteista lisäosineen ja yksilöllisine muokkauksineen, kustannustiedot saat ottamalla yhtyettä asiakaspalveluumme. Jotta voimme antaa lopulliset ja täsmälliset kustannustiedot, tarvitsemme yksityiskohtaiset tiedot tilattavasta tuotteesta. Täsmälliset kustannustiedot pystymme antamaan viimeistään siinä vaiheessa, kun tilaus on saapunut meille, ja näemme tilaajan tarkan suunnitelman tuotteesta lisäyksineen. Jos tahdot kustannusarvion ennen kuin tuotteen valmistus aloitetaan, ilmoitathan siitä selkeästi tilauksen yhteydessä.

Voimme myös antaa alustavia kustannusarvioita jo ennen tilauksen vastaanottamista saamiemme tietojen pohjalta, mutta silloin kaikki toivotut lisäykset (vetoketjut, vuoraukset, taskut jne.) eivät välttämättä ole lopullisen hinnan mukaisia.

6. Voinko yhdistää mittatilaustuotteen ja vakiokokoisen tuotteen?

Mittatilaustuotteen ja vakiokoisen tuotteen (esimerkiksi vakiokokoinen käsine ja mittatilaushiha) yhdistäminen yhtenäiseksi tuotteeksi ei ole suositeltavaa, eikä Lymed tee tällaisia muutoksia tuotteisiin. Halutun paineen toteutumista tuotteessa ei voida taata, jos toinen tuotteista ei ole mittojen mukainen.

Vakiokokoisten ja mittatilaustuotteiden käytölle yhdessä ei ole esteitä. Esimerkiksi mittatilauspaitaa voi huoletta käyttää vakiokokoisten housujen kanssa. Kuitenkin, jos tuotteita käytetään osittain päällekkäin (esim. mittojen mukaan valmistettu reisisukka menee yläreunastaan vakiokokoisen lyhyen housun päälle), tulee tämä huomioida, jotta päällekkäin menevälle alueelle ei synny liian voimakasta painetta. Käytännössä silloin kevennetään mittatilaustuotteen painetta päällekkäin menevältä osalta.

7. Tuotteita käyttävä lapsi kasvaa nopeasti, kuinka usein vaate pitää uusia?

Tuotteen uusimistarve riippuu paljon lapsen kasvuvauhdista ja iästä, sekä tuotteen tyypistä ja hoidon tarpeesta. Kasvavilla lapsilla tuotteen istuvuuden säännöllinen tarkkailu on erittäin tärkeää. Jo 2-3 kilon muutos painossa voi tarkoittaa lapsen mitoissa sellaista muutosta, joka on huomioitava tuotteessa. Kasvava lapsi tai nuori olisi hyvä mitata säännöllisesti puolen vuoden välein, jotta tuotteiden oikea koko ja painetaso voidaan varmistaa. Joskus uusimistarve voi olla myös tätä tiheämpi.

8. Mitä otan huomioon, kun mittaan istuvaa tai makavaa asiakasta?

Varsinaisia nyrkkisääntöjä ei valitettavasti voi mittaamistilanteeseen määrittää, koska vartalot ja tuotteet vaihtelevat, mutta on muutama asia, johon kannattaa kiinnittää huomiota.

Kannattaa muistaa, että etenkin keskivartalon mitat muuttuvat oleellisesti asennosta riippuen. Makuulla ollessa keskivartalon mitat ovat pienemmät, joten jos mahdollista, ne on otettava istuvassa asennossa. Pituusmitat eivät makuulla ollessa muutu.

Mittojen ottoon vaikuttaa se, missä asennossa asiakas normaalisti oleilee. Esimerkiksi pyörätuolissa pysyvästi istuvalta asiakkaalta on hyvä ottaa mitat mielummin istuen kuin maaten. Sukan reisiosan pituudet kannattaa ottaa jalkaa suoraksi kannatellen, ympärysmitat voidaan ottaa normaalisti.

Polvisukan mittaaminen joko asiakkaan istuessa tai maatessa ei tuo oleellisia eroja tuotteen valmistukseen.

Erityisen tärkeää on muistaa mainita tilauslomakkeella, jos mitat on otettu muuten kuin seisten. Ihannetapauksessa mitat otetaan aina asiakkaan seistessä. Koska aina tähän ei ole mahdollisuutta, osaavat kaavoittajamme ottaa tämän huomioon tuotetta suunnitellessa mikäli siitä on maininta lomakkeessa.

9. Miksi kompressiotuotteet kannattaa mitata aamuisin?

Turvotus on yleensä kaikista vähäisintä aamuisin, lisääntyen iltaa kohti. Tarkimmat mitat saa näin ollen otettua aamupäivisin, riippuen turvotustaipumuksesta.

10. Milloin tilaan uuden tuotteen?

Vaatteiden istuvuutta pitää tarkkailla säännöllisesti. Vaatetta suositellaan vaihdettavaksi tai muokattavaksi noin joka kolmas kuukausi optimaalisen paineen ja hoitotuloksen saavuttamiseksi. Aktiivisilla käyttäjillä, kuten lapsilla ja työelämässä olevilla aikuisilla, tarve uusimiseen voi olla tiuhempikin.

Painevaate on uusittava, kun
• tuotteen elastisuus heikkenee ja alkuperäinen painetaso muuttuu,
• käyttäjän mitat tai paino muuttuvat,
• tuote ei enää puhdistu kunnolla ja materiaalin tuntu muuttuu rasvaiseksi,
• tuote tai sen osa rikkoontuu.

10. Miten lähetän tilaukseni Lymedille?

Lähetä huolellisesti täytetyt tilauslomakeet, joko sähköpostilla osoitteeseen info@lymed.fi tai postitse: Pyhäjärvenkatu 5, 33200 Tampere

Paine- ja kompressiohoito

1. Koska on tarpeellista siirtyä ensipainetuotteista mittatilaustuotteisiin arpia hoidettaessa?

Lymed kevyt- ja ensipainevaatteet ovat vakiokokoisia kevyitä tasaisen paineen vaatteita, joita voidaan käyttää arpihoidon alkuvaiheessa, kun varsinaista painehoitoa ei voida vielä aloittaa esimerkiksi avonaisten ihoalueiden vuoksi. Potilas voi ensipainetuotteiden avulla myös totutella paineen tuntuun ennen varsinaisten arpihoitovaatteiden käyttöönottoa. On myös mahdollista, että potilaan mitat vielä muuttuvat esimerkiksi turvotuksen laskiessa, minkä vuoksi ei ole aina järkevää tilata heti mittatilaustuotetta.

Jotta saavutettaisiin parhaat mahdolliset tulokset arpien hoidossa optimaalisen paineen avulla, on suositeltavaa siirtyä mittatilauspainevaatteisiin heti kun potilaan terveydentila sen sallii. Hoitohenkilökunta arvioi tilanteen kunkin potilaan kohdalla. Vaikka tuote olisi valmistettu mittatilauksena, tulee sen istuvuutta tarkkailla säännöllisesti ja tarvittaessa vaihtaa tuote uuteen.

2. Missä vaiheessa arven kasvua painehoidosta on hyötyä? Voiko painevaatteella hoitaa vanhaa arpea?

Arpihoidossa painevaatteet tulisi ottaa käyttöön mahdollisimman pian. Ensipainevaatteita, joissa on matalampi painetaso, voidaan käyttää välittömästi jo ennen varsinaista arpihoidon aloittamista. Yksilöllisesti valmistettujen vaatteiden käyttöä suositellaan aloitettavaksi heti, kun iho kestää optimaalista arvenhoitoon käytettävää painetta.

Painehoidosta on hyötyä, mikäli arpi ei ole vielä kypsynyt kokonaan. Kasvava arpi on tuore, kutiseva ja punoittava. Tässä vaiheessa painevaatteella voidaan madaltaa arpea ja nopeuttaa sen paranemisprosessia. Jos arpi on jo ehtinyt kypsyä (arpi on vaalea, pehmeä, matala, joustava) painehoidolla ei välttämättä ole enää vaikutusta arpeen.

3. Paineellisilla sukilla on monta nimeä: kompressiosukka, lentosukka, tukisukka ja niin poispäin. Mitä nämä kaikki tarkoittavat?

Tuotteita voidaan tehdä joko tasaisella paineella (esim. arpihoitoon) tai progressiivisesti alenevalla paineella, eli kompressiolla. Kompressiosukilla on useita kutsumanimiä.

Ennaltaehkäisevän kompressioluokan sukkia (luokka A) kutsutaan usein termeillä ”tukisukat” tai ”lentosukat”. Termit ovat jääneet yleiseen käyttöön vanhoista kauppanimikkeistä. Termi ”kompressiosukka” kuvaa parhaiten tuotteiden käyttötarkoitusta ja on virallinen nimitys näille tuotteille.

Kompressiosukkia tehdään eri vahvuisissa kompressioluokissa. Kompressiosukkia on saatavilla sekä ennaltaehkäisevässä kompressioluokassa A että lääkinnällisissä kompressioluokissa I-IV. Virallisiin kompressioluokkiin I-IV kuuluvia tuotteita kutsutaan Suomessa lääkinnällisiksi kompressiosukiksi ja ulkomailla termeillä ”medical compression socks” tai ”therapeutic compression socks”. Lääkinnälliset tuotteet soveltuvat sairauksien ja vaivojen hoitamiseen ja niissä on aina ilmoitettu tuotteiden elohopeamillimetritasot.

4. Mitä eroa on vakiokokoisilla ja mittatilauksena tehdyillä tuotteilla?

Valmiskokoisten tuotteen koko valitaan asiakkaan muutaman vartalomitan perusteella, ja näissä mitat liikkuvat muutamien senttien haarukassa. Paine toteutuu eri voimakkuudella haarukan äärilaitoihin sijoittuneilla ihmisillä. Suurempikokoisella ihmisellä paine on suurempi, koska materiaali on suuremmassa venytyksessä. Vakiokoisten tuotteiden paine (esim. sukka) muodostuu sen mukaan, minkä kokoinen jalka sukassa on sisällä suhteessa valmistajan ennalta määrittämään kootukseen. Tähän ei ole yleistä standardia tai ohjeistusta, jota kaikki valmistajat seuraisivat. On myös mahdotonta arvioida, onko vakiokoisten tuotteiden valmistajilla tämän lisäksi oikeaa tietoa kompression muodostamisesta. Käyttäessä erityisesti korkean kompressiotason vakiokoisia tuotteita, on vaarana pahimmissa tapauksissa veritulppa, tulehdus tai suonikohjujen kehittyminen, ellei tuotteen istuvuutta varmisteta. Riski on erityisesti tuotteilla, joita kuluttajat saavat ostaa ilman palvelua.

Täysin mittatilaustyönä tehdyt tuotteet valmistetaan aina asiakkaan yksilöllisten vartalonmittojen ja -muotojen mukaan. Tästä esimerkkinä Lymed-mittatilaustuotteet. Tutkimusten mukaan ainoastaan mittatilauksena tehty kompressiotuote toimii ja tuottaa halutun tuloksen (lähde: Born et al).

5. Kuinka pitkään voin käyttää tuotettani? Voiko tuotetta pitää myös yöllä?

Tuotteen käyttöajan ja -tarpeen pituuden määrittelee hoidosta vastaava henkilö. Tuotetta voi tarvittaessa käyttää jopa ympärivuorokautisesti, lukuun ottamatta peseytymistä ja ihonhoitoa. Jos tuotteen käytön aikana ilmenee esim. epätavanomaista turvotusta, verenkiertohäiriöitä, ihon rikkoutumista tai muita oireita, ota heti yhteys sinua hoitavaan tahoon. Usein yökäyttöön tarkoitetuissa tuotteissa on käyttömukavuutta sekä verenkierron tukemistarvetta ajatellen pienempi kompressio- tai painetaso.

6. Miksi minun kannattaisi hankkia useampi sama tuote?

Suosittelemme, aina kun mahdollista, kahden saman tuotteen yhtäaikaista käyttöä. Kahden tuotteen vuorottelu käytössä lisää tuotteiden käyttöikää, antaen materiaalille mahdollisuuden levätä käyttökertojen välissä. Kaksi tuotetta mahdollistaa myös mukavan pesusyklin: kun yksi tuote on käytössä, toinen tuote voi olla pesussa. Useamman saman tuotteen käyttäminen yhtäaikaa helpottaa myös arkea: mikäli tuote rikkoontuu, on toinen tuote käytössä mahdollisen korjauksen ajan. Kahden samanlaisen, mutta kenties eri värisen, tuotteen käyttäminen eri tilanteissa tuo myös valinnanvaraa jokapäiväiseen pukeutumiseen.

Mikäli tilaat täysin uutta tuotetta tai vanhaa tuotetta muutoksilla, suosittelemme ensin yhden tuotteen tilaamista istuvuuden varmistamiseksi.

Saatavuus

1. Mistä löydän lähimmän Lymed-tuotteiden jälleenmyyjän?

Verkkosivujemme yhteystiedot-välilehdeltä löytyy lista yksityisistä terveyspalvelujen tuottajista, joista voit valita lähimpänä sijaitsevan jälleenmyyjän ja olla suoraan yhteydessä heihin. Päivitämme listaa jatkuvasti. Tarvittaessa voit olla myös yhteydessä asiakaspalveluumme – neuvomme jälleenmyyjän löytämisessä mielellämme! Huomaathan, että kaikki jälleenmyyjämme eivät välttämättä mittaa kaikkia tuotteitamme (esim. yleensä jalkahoitolat ovat keskittyneet alaraajatuotteiden mittaamiseen).

2. Haluaisin kokeilla painetuotteita sairauteni hoitoon, mutta lääkärini ei tunne painehoitoa. Miten toimin?

Painehoidosta on saatavilla paljon tietoa hoitohenkilökunnan käyttämissä tutkimusportaaleissa. Painehoitoa on käytetty eri tarkoituksiin jo 1950-luvulta lähtien ja ensimmäisiä käyttökohteita oli arpihoito. Teoriaan tutustuminen on helppoa ja sivuiltamme löytyy myös paljon lähdetietoa aiheesta. Harvinaisimmissa indikaatioissa suosittelemme, että painevaatteiden mahdollinen vaste selvitetään henkilö- ja tapauskohtaisesti. Lääkinnällisellä painehoidolla on hyvin vähän käytön vasta-aiheita, joten sen kokeileminen on turvallista.

3. Luulen, että saisin painetuotteeni maksusitoumuksella, miten toimin?

Lymed® on virallinen apuvälinevalmistaja ja tuotteitamme on mahdollista saada myös maksusitoumuksella. Ota yhteyttä omaan hoitohenkilökuntaasi ja keskustele, onko se mahdollista. Tuotteen maksajataho voi antaa apuvälineen hankintaa varten maksusitoumuksen, jolla se sitoutuu maksamaan apuvälineen, tarvittavan käytönopetuksen tai muun kuntoutuksen. Lääkärin lähetteellä pääset apuvälinekartoitukseen, jossa määritellään tarvittavat apuvälineet. Valitse lähin palveluntarjoajasi Lymed-tuotteille ja pyydä hoitohenkilökuntaasi ottamaan heihin yhteyttä kustannusarvion selvittämiseksi. Hoitohenkilökuntasi saattaa myös neuvoa sinut heidän käyttämänsä Lymed-tuotteiden palveluntarjoajan luo.
Kustannusten selvittämisen jälkeen laaditaan maksajataholle suositus apuvälineiden hankkimisesta. Maksajataho voi tämän jälkeen antaa apuvälineen hankintaa varten maksusitoumuksen, jolla se sitoutuu maksamaan yksilöllisen apuvälineen. Maksusitoumuksessa on tällöin luettava tuotteen hankintataho eli taho, josta joko vakiokokoinen tuote hankitaan tai jossa mittatilaustuote mitataan ja suunnitellaan. Tämän jälkeen ota yhteyttä valittuun palveluntarjoajaan mittausajan varaamiseksi ja tuotteen valitsemiseksi.
Käytännöt vaihtelevat eri kuntien ja sairaanhoitopiirien välillä. Selvitä etenemisprosessi sekä korvattavuuden kattavuus omalta hoitohenkilökunnaltasi ennen tuotteen tilaamista.

4. Miksi Lymed-mittatilaustuotteiden toimitusaika on useita viikkoja, kun muiden valmistajien tuotteita saa parhaimmillaan muutamassa päivässä?

Lymed-mittatilaustuotteet valmistetaan alusta loppuun asti Tampereella. Tuotteet eivät ole puolivalmiita mittatilaustuotteita, vaan valmistusprosessi aloitetaan vasta kun tilaus on saapunut Lymediin. Tuotteet aikataulutetaan tuotantoon ja ne valmistetaan tilauksen saapumisjärjestyksessä. Jokainen tuote valmistetaan yksittäin; tuotteelle piirretään omat kaavansa, joiden perusteella kappaleet leikataan sekä ommellaan käsin. Jotkut tuoteratkaisut ovat haastavampia kuin toiset ja vievät enemmän aikaa valmistaa. Osa tuoteratkaisuista voi myös vaatia Lymed Oy:n ja hoitohenkilökunnan välistä keskustelua ennen tuotteiden valmistusta.