Ohjeet suomeksi

Käyttöohjeet

Tutustu huolellisesti näihin ohjeisiin ennen Lymed®-apuvälineen käyttöönottoa. Säilytä tämä ohje painevaatteen käytön ajan. Painehoidon toteutuksesta ja ohjeistuksesta vastaa hoitovastuullinen taho. Jos sinulla on kysyttävää tuotteestasi tai sen käytöstä, ota yhteyttä hoidostasi vastaavaan terveydenhuollon ammattilaiseen tai sinua palvelleeseen Lymed-jälleenmyyjään.

 

Ennen ensimmäistä käyttökertaa

Tutustu pukemisohjeisiin sivuillamme www.lymed.fi ennen käytön aloittamista. Mikäli sinulle on tehty mittatilaustuote, tarkista, että oma tunnistetietosi löytyy tuotteen sisäpuolella olevasta hoito-ohjelapusta. Mikäli käytät vakiokokoista tuotetta, tarkista tuotteen sisäpuolella olevasta hoito-ohjelapusta, että tuote on tilauksen mukainen. Tuote tulee pestä ennen ensimmäistä käyttöä. Tuotteen tuntuma muuttuu ensimmäisten pesujen aikana kankaan rakenteen asettuessa.

Mikä on painevaate

Painevaatteella toteutettu painehoito on lääkinnällinen hoitomuoto, jonka avulla voidaan vaikuttaa erilaisiin sairauksiin ja ongelmiin. Painevaate on apuväline, jota voidaan käyttää lukuisiin eri käyttötarkoituksiin, eri ikäisillä ihmisillä. Painevaate on tiukasti istuva tuote, jonka tarkoitus on tuottaa paine halutulle kehonalueelle. Painevaatteen vaikutukset perustuvat vaatteeseen kontrolloidusti toteutettuun paineeseen. Painevaate voidaan valmistaa tasaisella paineella tai proksimaalisesti keskikehoa kohti kevenevällä kompressiolla riippuen siitä, millaista hoitovaikutusta painevaatteella ensisijaisesti tavoitellaan.

Mitä sinun tarvitsee tietää Lymed-tuotteestasi

Painevaatteen käyttöajan ja -tarpeen määrittelee hoitovastuullinen taho. Tuotetta voi tarpeen mukaan käyttää jatkuvasti, lukuun ottamatta peseytymistä ja ihonhoitoa. Tuotetta voi tarvittaessa käyttää nukkuessa.

Painevaatteen ohjeenmukaisella käytöllä varmistetaan mahdollisimman hyvä hoitotulos. Jos tuote tuntuu epämiellyttävältä tai vääränkokoiselta, se saattaa olla puettu väärin. Mikäli tuotteen istuvuuden havaitaan muuttuvan käytön edetessä, suositellaan mittojen tai tuotteen koon tarkistusta. Lymed-tuotteita voidaan tarvittaessa muokata korjauspalvelumme avulla.

Lymed-tuotteet ovat kestäviä ja suunniteltu pitkäaikaiseen käyttöön. Säännöllisessä käytössä olevien Lymed-tuotteiden käyttöikä vaihtelee tavanomaisesti kolmesta kuuteen kuukauteen. Kulutusalttiissa tuotteissa, kuten sukat ja käsineet, käyttöikä saattaa vaihdella käyttäjien välillä huomattavastikin. Tuotteen kulumisnopeuteen vaikuttavat mm. sen käyttötarkoitus ja -tiheys, paineen tai kompression voimakkuus, yksilölliset ratkaisut, käyttäjän anatomia ja ihon ominaisuudet, ulkoisten tekijöiden hankausvaikutus, muiden apuvälineiden yhteiskäyttö sekä tuotteen käyttö- ja pesurutiini.

Painevaate tulee uusia säännöllisin väliajoin tuotteen toimivuuden säilyttämiseksi. Tuotteen kuntoa, istuvuutta ja käyttöä tulee valvoa aktiivisesti painehoidon ajan. Painevaatetta suositellaan vaihdettavaksi tai muokattavaksi noin joka kolmas kuukausi optimaalisen paineen ja hoitotuloksen saavuttamiseksi. Aktiivisilla käyttäjillä, kuten lapsilla ja työelämässä olevilla aikuisilla, tarve uusimiseen voi olla tiuhempi. Painevaate on viimeistään uusittava, kun tuotteen elastisuus heikkenee ja alkuperäinen painetaso muuttuu, käyttäjän mitat tai paino muuttuvat, tuote ei enää puhdistu kunnolla ja materiaalin tuntu muuttuu rasvaiseksi, tai kun tuote tai sen osa rikkoontuu.

Hoitovastuullisen tahon suosituksesta Lymed-tuotteiden yhtäaikainen käyttö on sallittua. Tuotteet suunnitellaan ja valmistetaan tällöin käytettäväksi yhtäaikaisesti.  Useampaa Lymed-tuotetta ei saa käyttää päällekkäin, ellei tuotteita ole tähän käyttötarkoitukseen määrätty ja valmistettu.

Pukeminen ja käyttö

Tutustu tuotteen pukemisohjeisiin huolellisesti ennen painevaatteen käytön aloittamista. Oikean pukemistekniikan opettelu voi viedä alussa aikaa. Vältä tuotteen rajua repimistä ja vetämistä erityisesti saumojen kohdalta. Lymed-tuotteiden kanssa voit käyttää erilaisia pukemisapuvälineitä. Vältä pukemisapuvälineitä, jotka voivat vahingoittaa tuotetta, kuten esim. useimmat polvisukkaa liiaksi venyttävät telineet. Tuote on oikein päin puettu, kun hoito-ohjelappu on tuotteen sisäpuolella. Pukemisohjeet löytyvät osoitteesta www.lymed.fi.

Painevaatetta käytetään alimmaisena vaatekerroksena. Alushousuja ja rintaliivejä voi pitää normaalisti painevaatteiden alla. Suojaa tuote toisella vaatekappaleella sen altistuessa ulkopuoliselle rasitukselle. Näitä voivat olla esim. säännöllisessä käytössä oleva apuväline, paikallista rasitusta aiheuttava toistuva liike, hankaavat kengät tai tarrasandaalit.

Tuotteen käyttöikää lyhentää mm. ohjeenvastainen pukeminen saumoista vetäen, suositellusta poikkeava pesurutiini, huuhtelu- tai valkaisuaineen käyttö, tuotetta jatkuvasti hankaavat apuvälineet, pitkäaikainen altistus auringonvalolle, runsas ihovoiteiden käyttö tuotteen alla tai säännöllinen käyttö uinnin aikana. Tuotteet sopivat käytettäväksi märkänä vesilajeissa, mikäli tuote pestään mahdollisimman pian käytön jälkeen.

Korjaaminen

Tuotetta ei saa korjata itse tai korjauttaa kolmannella osapuolella. Lymed tarjoaa tuotteilleen korjauspalvelua. Korjaustarpeen ilmetessä, ota yhteyttä sinua hoitavaan tahoon tai sinua palvelleeseen jälleenmyyjään. Mikäli lähetät tuotteita korjaukseen, tulee niiden olla pestyjä ja kuivia.

Huomioi, että Lymed Oy korvaa vain ohjeen mukaan käytetyn ja tuotteeseen suositellun materiaalin alentuneen käyttölaadun tai sen korjaukseen liittyvät kulut. Tarvittaessa Lymed Oy pidättää itsellään oikeuden korjata virheellinen tuote tai korvata se vastaavalla tuotteella. Tarkemmat tuotteiden takuuehdot ja tietoa korjauspalvelusta: www.lymed.fi.

Pesuohje

Tuotteen ohjeenmukaisella pesulla pidennetään sen käyttöikää. Tuote tulisi pestä mahdollisuuksien mukaan jokaisen käyttökerran jälkeen, jotta se säilyttäisi ominaisuutensa ja kestäisi mahdollisimman pitkään. Tämä voi tarkoittaa jopa päivittäistä tuotteen konepesua, riippuen käyttäjän hien ja talin tuotannosta, käytetyistä ihonhoitotuotteista, eritteistä, deodorantista ja hajusteista. Lika ja eritejäämät kerääntyvät vähitellen materiaaliin tuhoten materiaalikuituja, ellei tuotetta pestä kunnolla ja säännöllisesti. Pyykinpesua joutuu suunnittelemaan tavallista enemmän painevaatteita käytettäessä. On suositeltavaa, että tuotteita on käytössä useampia kuin yksi, jolloin tuotteita voi pestä ja käyttää vuorotellen ja niiden yhteiskäyttöikä pitenee.

Käsinpesua ei suositella, koska materiaali ei tällöin puhdistu kunnolla. Mikäli tuote joudutaan pesemään ajoittain käsin, on tärkeää siirtyä koneelliseen pesuun mahdollisimman nopeasti.

 • Pesu pesukoneessa 40°C normaalilla pesuohjelmalla, ei hienopesuohjelmalla.
 • Pese tuote nurinpäin, pesupussissa. Sulje mahdolliset vetoketjut/tarrat/hakaset.
 • Käytä mietoa pyykinpesuainetta, joka ei sisällä huuhteluaineita, valkaisuaineita tai vahvoja hajusteita.
 • Huuhteluaineen, huuhteluainetta sisältävän pesuaineen ja valkaisuaineen käyttö kielletty.
 • Ainoastaan riippu-, taso- tai rumpukuivaus alhaisella lämpötilalla. Älä väännä märkänä.
 • Älä kuivaa tuotetta suorassa auringonpaisteessa, mikrossa, uunissa tai lämpöpatterin päällä.
 • Pese saman sävyisten kanssa. Värit saattavat haalistua tai luovuttaa pigmenttiä.

 

Lymed-painevaatteiden tavanomaisimmat hyödyt

Hoitovastuullinen taho voi määrätä painevaatteen myös muiden kuin alla lueteltujen sairauksien tai vaivojen hoitoon. Lue lisää käyttöindikaatioista www-sivuiltamme.

Painevaatteiden käytön tavanomaisimmat hyödyt: hypertrofisten arpien ehkäiseminen ja hoito, arven kypsymisen nopeuttaminen, arven madaltuminen sekä pehmeneminen ja värin vaaleneminen, kutinan ja kivun vähentäminen, turvotuksen ennaltaehkäisy, nesteenpoisto, tulehdusreaktion hallitseminen, leikkausten jälkihoito, turvotuksen ja arven hoito samanaikaisesti, kudosten uudelleenkiinnittyminen, motoriikan ja proprioseptiikan kehittäminen, palautumisen tehostaminen, kudosturvotuksen vähentäminen, virheasentojen ehkäiseminen, lihaskipujen vähentyminen, faskiarakenteiden aktivoiminen, vartalon hallinta ja tukeminen, kivun hallinta, lihastonuksen kontrollointi, syvätunnon herättäminen, toiminnallisuuden lisääminen, rauhoittavan vaikutuksen hakeminen, vartalon hahmottaminen, itsensä tiedostaminen, unen laadun parantaminen ja somatosensoriikan kehittäminen.

 

Tyypillisimmät painevaatteiden käyttökohteet

 

Lymed Skin ja Lymed Interim & Light
Arpihoito: mm. palovamma-arvet, muut arvet, keloidit, ihonsiirteet, hypertrofiset arvet, eryteema, hemangiooma, iktyoosi, epidermolysis bullosa, vakavat aknearvet.

Painehoidon yleisimmät tavoitteet:

 • arven madaltaminen ja pehmentäminen
 • arven paranemisprosessin nopeuttaminen
 • ennaltaehkäisevästi haavoille sekä ihonsiirteille, joilla on pitkä parantumisaika ja joissa on hypertrofisten arpien syntymisen riski.
 • ihon kutinan, kivun ja punoituksen ehkäisy ja hoito

Lymed Compression
Turvotuksen hoito: mm. lymfaödeema, lipoödeema, laskimoperäiset säärihaavat, laskimoiden vajaatoiminta, laskimotukokset, traumat, levottomat jalat, Klippel-Trénaunay-syndrooma, lymfaödeeman aiheuttama kipu, penikkatauti ja muut sidekudoslevyn ongelmat, raskausaika, leikkausten jälkihoito, loukkaantumisen jälkeinen turvotus, turvotuskivun vähentäminen, turvotuksen ennaltaehkäisy, tulehduksen vähentäminen.

Kompressiohoidon yleisimmät tavoitteet:

 • tehostaa lihaspumpun toimintaa ja tällä tavalla parantaa laskimoveren paluuta kohti sydäntä.
 • vähentää nesteen vuotamista laskimoista kudoksiin sekä puristaa nestettä kudoksista takaisin laskimoihin ja imutiejärjestelmään, jolloin raajassa oleva turvotus ja haavaeritteiden määrä vähenevät.
 • kehon nestekiertojärjestelmän ohjaaminen tuotteen keskivartaloa kohti kevenevän kompression avulla

 

Lymed Sense, Lymed Interim & Light, Lymed Well-being, Lymed Sport
Neurologinen hoito sekä kuntoutuskäyttö: mm. hypotonia ja muut liikehäiriöt, autismi, ADHD/ADD, EDS, CRPS ja muut kipuoireyhtymät, hartiapunoksen neuropatiat, skolioosi, ataksia, dystonia, CP, spastisuus, Parkinsonin tauti, atetoosi, Rettin syndrooma, Downin syndrooma, halvaukset, aivoverisuonisairaudet, urheiluvammat, tule-ongelmat sekä -sairaudet, ryhdin kehittäminen sekä lihasten aktivointi.

Neurologisen sekä kuntouttavan painehoidon yleisimmät tavoitteet:

 • positiiviset vaikutukset liikkeeseen ja kehonhallintaan.
 • proprioseptisen palautteen tehostaminen, minkä takia kehotietoisuus, lihasaktivaatio sekä liikekontrolli lisääntyvät ja kehittyvät.
 • nivelten yliliikkuvuuden estäminen ja liikeratojen ennalta-arvattavuuden parantaminen.
 • spastisuuden vähentäminen sekä passiivisten liikeratojen laajentaminen painevaatteen aiheuttaman paikallisen kudoksen venymisen ja kudosstimulaation avulla.
 • kivun ja kiputilojen hallinta.
 • taktiilisten reseptoriviestien vahvistaminen, auttaen kehon ja toiminnallisuuden tietoisuuden lisääntymiseen.
 • jännitystilojen sekä virheasentojen vähentäminen

 

Lymed Post-operation
Post-operatiivinen käyttö: mm. kaikenlaisten invasiivisten leikkausten jälkihoito, rasvaimuoperaatiot, rintojen korjaukset ja muokkaukset, vatsan ja alavartalon alueen toimenpiteet, synnytykset ja keisarinleikkaukset, kasvojen alueen toimenpiteet, olkavarsien operaatiot ja tekonivelleikkaukset.

Post-operatiivisen painehoidon yleisimmät tavoitteet:

 • turvotuksen ja mustelmien ennaltaehkäiseminen ja poistaminen
 • leikatun alueen kiputuntemusten lievittäminen
 • leikatun alueen liikeratojen laajentaminen ja tukeminen
 • kudosten uudelleenkiinnittyminen

 

Painevaatteen käytön riskit, haitat ja esteet

Riskit painevaatteen käytössä ovat alhaiset ja painehoito painevaatteella on yleisesti hyvin siedetty hoitomuoto. Painevaate sopii hyvin käytettäväksi muiden hoitomuotojen rinnalla. Vasta-aiheita painevaatteen käytölle voivat olla sydämen vajaatoiminta, nestevajaus, voimakas mustelmataipumus tai voimakas paineurtikariataipumus. Painehoidon toteutuksesta ja ohjeistuksesta vastaa aina hoitovastuullinen taho, joka arvioi painevaatteen käytön sopivuuden. Kerro hoitovastuulliselle taholle myös, jos sinulla on muita sairauksia, jotka voivat vaikuttaa painevaatteen käyttöön.

Lopeta painevaatteiden käyttö ja ota yhteyttä hoitovastuulliseen tahoon, jos käytön aikana ilmenee seuraavia oireita: kipua, tunnottomuutta, epätavanomaista turvotusta, verenkiertohäiriöitä, hengitysvaikeuksia tai hengenahdistusta, ihon rikkoutumista tai muita epätavanomaisia iho-oireita. Tämä koskee myös sellaisia mahdollisia oireita, joita ei ole mainittu tässä käyttöohjeessa.

Huomioi, että:

 • Tämä painevaate on tarkoitettu vain sinun käyttöösi eikä sitä tule antaa muiden käyttöön. Se voi aiheuttaa haittaa muille, vaikka heillä olisikin samanlaiset oireet kuin sinulla.
 • Älä poista tuotteeseen kiinnitettyä hoito-ohjelappua. Se sisältää tärkeää tietoa tuotteesta.
 • Huomioi, että painevaatteen käyttö voi aiheuttaa totuttua tiheämpää virtsaustarvetta ja fysikaalista urtikariaa, joka on painevaatteen käytössä tavanomaista.
 • Mikäli tuotteesta tai sen käytöstä aiheutuu vakava vaaratilanne, tulee siitä tehdä asianmukainen vaaratilanneilmoitus Lymed Oy:lle sekä asuinmaasi vastuulliselle viranomaiselle.

 

Tuotteen säilytys

 • Säilytä käyttämätön tuote valolta suojattuna huoneenlämmössä.
 • Älä käytä painevaatetta pakkauksessa mainitun viimeisen käyttöpäivämäärän jälkeen.
 • Käytetyn painevaatteen voi kierrättää tekstiilijätteenä tai hävittää talousjätteiden mukana, riippuen asuinmaasi käytännöistä.

 

Palautteen antaminen

Anna meille palautetta tuotteestasi ja sen käyttökokemuksesta osoitteessa https://lymed.fi/lymed_tuotteet/anna-meille-tuotepalautetta/

 

Lisätietoja: www.lymed.fi

G. Tilaus- ja toimitusehdot: www.lymed.fi

H. Käyttöohjeen päiväys: 05/2021

Nämä käyttöohjeet on tarkoitettu seuraaville Lymed-tuotteille: Skin, Interim & Light, Compression, Sense, Post-operation, Well-being, Sport.

Nämä käyttöohjeet on tarkoitettu Lymed-tuotteiden käyttäjille sekä heidän hoidostaan vastaaville terveydenhuollon ammattilaisille.